Terug naar zoekresultaten

2.11.75 Inventaris van het archief van de Directie Bedrijfsontwikkeling van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, (1963) 1968-1970

Dit archief bevat de neerslag van de handelingen van de onder de Directie Bedrijfsontwikkeling ressorterende afdelingen en directies inzake het verbeteren van de interne structuur van de land- en tuinbouwbedrijven.
Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.11.75
Inventaris van het archief van de Directie Bedrijfsontwikkeling van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, (1963) 1968-1970

Auteur

Doc-Direkt

Versie

05-06-2018

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
(c) 2016

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Landbouw; Directie Bedrijfsontwikkeling

Periodisering

archiefvorming: 1968-1970
oudste stuk - jongste stuk: 1963-1970

Archiefbloknummer

L15

Omvang

; 207 inventarisnummer(s) 5,00 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven en getypte documenten, geen bijzondere handschriften. Het archief bestaat uit dossiers. Hierin kunnen zich foto’s, negatieven en kaarten bevinden.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Directie Bedrijfsontwikkeling, , 1968-1970

Samenvatting van de inhoud van het archief

Dit archief bevat de neerslag van de handelingen van de onder de Directie Bedrijfsontwikkeling ressorterende afdelingen en directies inzake het verbeteren van de interne structuur van de land- en tuinbouwbedrijven.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
De Directie Bedrijfsontwikkeling ressorteerde onder het Directoraat-Generaal van de Landbouw. Dit directoraat-generaal had tot taak de productiemogelijkheden te ontwikkelen en het peil van de landbouw te verhogen. Bij de uitoefening van deze taak werd zij bijgestaan door een aantal onder haar ressorterende directies en afdelingen, waaronder de Directie Bedrijfsontwikkeling.
In 1963 gingen de Directies Veeteelt en Zuivel, Akker- en Weidebouw, alsmede de Directie Tuinbouw over in de hoofddirectie Landbouwvoorlichting en Onderzoek. In 1968 werd de betreffende hoofddirectie opgesplitst in de Directies Bedrijfsontwikkeling en Landbouwkundig Onderzoek. De Directie Bedrijfsontwikkeling had tot taak, in overleg en waar mogelijk in samenwerking met het bedrijfsleven, uitvoerend, stimulerend en adviserend werkzaam te zijn ter verbetering van de interne structuur van de land- en tuinbouwbedrijven, ten einde een optimale bijdrage van de agrarische bedrijfstak aan de nationale economie te bereiken. Daarom was de directie ondermeer verantwoordelijk voor de land- en tuinbouwvoorlichting en het praktijkonderzoek, het Borgstellingsfonds en het ontwikkelingsdeel van het Ontwikkelings- en Saneringsfonds voor de Landbouw (O&S-fonds).
Op 1 januari 1971 werd de Directie Bedrijfsontwikkeling samengevoegd met de Hoofddirectie Agrarische Handel en Nijverheid en ontstond de Directie Agrarische Productie, Verwerking en Afzet (APVA).
Hieronder volgt een overzicht van de onder de Directie Bedrijfsontwikkeling ressorterende afdelingen, weergegeven in een hiërarchisch schema:
  • Afdeling Beheerszaken
  • Vakdirectie Akkerbouw
    • Algemene Economische en Structurele Zaken;
    • Kwaliteitszaken en Regelingen;
    • Rijkslandbouwtakconsulenten in algemene dienst.
  • Vakdirectie Veehouderij en Zuivel
    • Algemene Economische en Structurele Zaken;
    • Kwaliteitszaken en Regelingen;
    • Rijksveehouderij- en Zuivelconsulenten in algemene dienst.
  • Vakdirectie Tuinbouw
    • Algemene Economische en Structurele Zaken;
    • Kwaliteitszaken en Regelingen;
    • Rijkstuinbouwtakconsulenten in algemene dienst;
    • Rijkstuin- en landbouwvakconsulenten in algemene dienst.
  • Afdeling Voorlichtingszaken
  • Afdeling Ontwikkelingsregelingen en Financiering
  • Afdeling Informatie en Statistiek
Afdeling Beheerszaken
Het doel van de Afdeling Beheerszaken was het optimaal laten functioneren van de Directie Bedrijfsontwikkeling en de eronder ressorterende diensten en instellingen door het treffen van adequate personele, materiële, financiële en organisatorische voorzieningen. De taken van algemene aard waren het voorbereiden en medebepalen van het door de directie te vormen en te voeren beleid op het gebied van de bestudering en beheersing van de activiteiten, welke door de directie ter hand werden genomen. Daarnaast adviseerde men de directie en de eronder ressorterende diensten en instellingen, inzake algemene, administratieve, personele, financiële, materiële en organisatorische aangelegenheden. Men onderkende de behoefte aan informatie voor beleid en beheer en adviseerde over maatregelen ter verkrijging van de informatie. Tenslotte trof men maatregelen en stelde men richtlijnen op ter bevordering van een goede samenwerking, zowel binnen de directie als in relatie tot andere directies, diensten en instellingen.
Vakdirectie Akkerbouw
De Vakdirectie Akkerbouw had tot doel een productie- en structuurbeleid te maken, gericht op een technisch en bedrijfseconomisch verantwoorde ontwikkeling van de akkerbouw, mede gezien tegen de achtergrond van de mogelijkheden van verwerking en afzet en de daaruit voortvloeiende organisatievormen van productie en afzet. Zij was samengesteld uit de volgende afdelingen: Algemene Zaken, Economische en Structurele Zaken, Kwaliteitszaken en Regelingen en Praktijkonderzoek. Men onderhield contacten met de consulentschappen op het gebied van de akker- en weidebouw, alsmede met betrekking tot de proeftuinen en proefstations. Men verrichte zelf ook onderzoek, maar in het merendeel van de gevallen werd dit op een lager niveau uitgevoerd.
Vakdirectie Veehouderij en Zuivel
De Vakdirectie Veehouderij en Zuivel had als doel een productie- en structuurbeleid te ontwikkelen gericht op een technische en bedrijfseconomische verantwoorde ontwikkeling van de veehouderij, mede gezien tegen de achtergrond van de mogelijkheden van verwerking en afzet en de daaruit voortvloeiende organisatievormen van productie en afzet. De Vakdirectie bestond uit de afdelingen Algemene Economische en Structurele Zaken, Praktijkonderzoek en Voorlichting en Zuivelaangelegenheden. Een van de voornaamste taken was het voorbereiden van het door de directie te vormen en te voeren beleid met betrekking tot de rundveehouderij en zuivel in binnen- en buitenland. Onder de overige taken vielen onder andere de wettelijke zuivelcontrole, de uitvoering van de paardenwet en schapenvoorlichting. Tevens was men betrokken bij de oprichting van het Proefstation voor de Rundveehouderij, en werden nauwe contacten onderhouden met de consulentschappen op het gebied van de rundveehouderij, de rijkszuivelconsulentschappen en andere organisaties en instellingen op deze gebieden.
Men verrichte zelf ook onderzoek, maar in het merendeel van de gevallen werd dit op een lager niveau uitgevoerd. Op verschillende manieren en niveaus gaf men voorlichting.
Vakdirectie Tuinbouw
De Vakdirectie Tuinbouw bestond uit de afdelingen Algemene Zaken, Economische en Structurele Zaken, Kwaliteitszaken en Regelingen en Praktijkonderzoek. Een van de voornaamste taken was het voorbereiden van het door de directie te vormen en te voeren beleid met betrekking tot de tuinbouw in binnen- en buitenland. Men onderhield nauwe contacten met de consulentschappen op het gebied van de tuinbouw en het tuinbouwonderzoek, alsmede met de proeftuinen en proefstations. Men verrichte zelf ook onderzoek, maar in het merendeel van de gevallen werd dit op een lager niveau uitgevoerd. Tevens werden cursussen inzake de tuinbouw ontwikkeld en voorlichting gegeven op voorlichtingsdagen voor de tuinbouwsector en door middel van lezingen en artikelen.
Afdeling Voorlichtingszaken
De Afdeling Voorlichtingszaken is opgericht als een voorlichtingsdienst, welke is afgestemd op en aangepast aan de behoefte in de praktijk. Een van de voornaamste taken was het voorbereiden van het door de directie te vormen en te voeren beleid, in het bijzonder inzake de taakstelling, de structurering en de functionering (systematisch en methodisch) van de rijks- en gesubsidieerde voorlichtingsdienst. Daarnaast hield de afdeling zich bezig met het stimuleren en mede-bevorderen van een goede samenwerking tussen de rijksvoorlichtingsdiensten, de gesubsidieerde landbouwvoorlichting, het georganiseerde bedrijfsleven en de handel en industrie. Tevens adviseerde men de directie en de eronder ressorterende diensten en instellingen inzake voorlichtingskundige aangelegenheden.
Afdeling Ontwikkelingsregelingen en Financiering
De Afdeling Ontwikkelingsregelingen en Financieringen had als doel een optimale bedrijfsontwikkeling in de land- en tuinbouw door middel van het ontwerpen, opstellen en (doen) uitvoeren van op deze ontwikkeling afgestemde financieringsregelingen (subsidies en kredieten) te bewerkstelligen. Het werkterrein omvatte:
  • Het algemene landbouwkredietwezen;
  • Het Borgstellingsfonds voor de Landbouw;
  • Ontwikkelingsregelingen in het kader van het Ontwikkelings- en Saneringsfonds voor de Landbouw (O&S-fonds);
  • Rijksgroepsregeling Zelfstandigen;
  • Landelijke Raad voor de Bedrijfsontwikkeling;
  • Bedrijfsadministraties van boeren en tuinders;
  • Stichting Uitvoering Landbouwmaatregelen (St.ULM);
  • Fiscale aangelegenheden van land- en tuinbouwbedrijven.
Tot de taken behoorde onder andere:
  • Het adviseren over het te vormen en te voeren beleid op het terrein van het landbouwkredietwezen;
  • Het bestuderen van het landbouwkredietwezen in Nederland en andere landen en het doen van voorstellen met betrekking tot de taak van de overheid op dit terrein;
  • Het ontwikkelen van landbouwkredietmogelijkheden en –vormen;
  • Het propageren en bevorderen van moderne inzichten omtrent het kredietwezen in de land- en tuinbouw, zo nodig in samenwerking met vakdirecties en boerenleenbanken;
  • Studie en informatie over de resultaten van landbouwkredietactiviteiten;
  • Het voeren van het secretariaat van de Landelijke Raad voor de Bedrijfsontwikkeling.
Afdeling Informatie en Statistiek
De Afdeling Informatie en Statistiek is een instrument van de Directie Bedrijfsontwikkeling ter advisering van de directie bij de beleidsvorming en bij de taakuitvoering van de regionale diensten door analyse en interpretatie van vooral statistische gegevens. De taken van de Afdeling Informatie en Statistiek waren:
  • Het leveren van een bijdrage aan de beleidsvorming in de vergaderingen van de directie, commissies en werkgroepen;
  • De voorbereiding, verslaglegging en follow-up van directievergaderingen en van door deze ingestelde commissies en werkgroepen;
  • Het verrichten van statistische studies inzake bestaande en te verwachten ontwikkelingen in de structurering van de land- en tuinbouw, alsmede het ontwikkelen van statistische methoden ten behoeve van de evaluatie van de voorlichting en het praktijkonderzoek;
  • Het (doen) verzamelen, groeperen en analyseren van nationale en internationale gegevens, waaraan bij de beleidsvorming en taakuitvoering in de directie behoefte bestaat of kan bestaan;
  • Het medebepalen van het beleid inzake de land- en tuinbouwstatistiek door vertegenwoordiging in commissies en werkgroepen, teneinde de ontwikkeling zichtbaar te maken welke de land- en tuinbouw in binnen- en buitenland doormaakt;
  • Het onderhouden van goede betrekkingen met organisaties, zowel intern als extern, die enerzijds bijdragen kunnen leveren en anderzijds behoefte hebben aan statistische gegevens;
  • Het adviseren van de hoofd-ingenieurs directeuren en de consulenten inzake het verzamelen van gegevens;
  • Het verstrekken van statistische gegevens en het samenstellen van statistische publicaties en mededelingen;
  • Het verzorgen van literatuurdocumentatie en informatie.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
Het archief is in 2016 door Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit overgebracht naar het Nationaal Archief, krachtens artikel 12 van de Archiefwet 1995

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het archief bevat:
  • A. De archiefbescheiden gevormd door de Afdeling Beheerszaken in de periode 1968-1970 (1971)
  • B. De archiefbescheiden gevormd door de Vakdirectie Akkerbouw in de periode (1963) 1968-1970
  • C. De archiefbescheiden gevormd door de Vakdirectie Veehouderij en Zuivel in de periode 1968-1970 (1971)
  • D. De archiefbescheiden gevormd door de Vakdirectie Tuinbouw in de periode (1964) 1968-1970 (1971)
  • E. De archiefbescheiden gevormd door de Afdeling Voorlichtingszaken in de periode (1967) 1968-1970 (1971)
  • F. De archiefbescheiden gevormd door de Afdeling Ontwikkelingsregelingen en Financiering in de periode 1968-1970
  • G. De archiefbescheiden gevormd door de Afdeling Informatie en Statistiek in de periode 1968-1970
Selectie en vernietiging
  • Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Openluchtrecreatie over de periode 1945-1996. Deze lijst is gepubliceerd in de Staatscourant van 3 augustus 1999, nr. 216 / p. 7.
  • Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij als vakminister en de onder hem als vakminister ressorterende actoren op het deelbeleidsterrein Formatiebeleid, Arbeidsmarktbeleid en Personeelsontwikkeling en Mobiliteit over de periode 1945-1996. Deze lijst is gepubliceerd in de Staatscourant van 17 oktober 2001, nr. 201 / p. 10. Bij het gebruik van deze lijst is rekening gehouden met de publicatie van het Basisselectiedocument voor de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de onder hem ressorterende actoren op het deelbeleidsterrein van Personeelszaken, t.w. het personeelsdossier. Deze lijst is gepubliceerd in de Staatscourant van 20 november 2007, nr. 225 / p. 15, rekening houdend met de gepubliceerde rectificatie in de Staatscourant van 18 december 2007, nr. 245 / p. 26.
  • Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Overheidsinformatievoorziening over de periode 1945–1999. Deze lijst is gepubliceerd in de Staatscourant van 20 oktober 2003, nr. 202 / p. 12.
  • Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Gezondheid en Welzijn van Dieren over de periode vanaf 1945. Het eerste deel van deze lijst is gepubliceerd in de Staatscourant van 31 maart 2003, nr. 63 en het tweede deel in de Staatscourant van 1 april 2003, nr. 64. 10. Bij het gebruik van deze lijst is rekening gehouden met de publicatie van de selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Gezondheid en Welzijn van Dieren over de periode vanaf 1945, gepubliceerd in de Staatscourant van 5 juni 2007, nr. 105 en de herziening van deze lijsten gepubliceerd in de Staatscourant van 7 juli 2008, nr. 128.
  • Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Organisatie van de Rijksoverheid over de periode 1945–1999. Deze lijst is gepubliceerd in de Staatscourant van 16 december 2005, nr. 245 / p. 25. Rekening houdend met de actualisatie in de Staatscourant van 14 juni 2007, nr. 112 / p. 10.
  • Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Landbouwkwaliteit en Voedselveiligheid en Kwaliteit van het Uitgangsmateriaal en Biotechnologie over de periode vanaf 1945. Deze lijst is gepubliceerd in de Staatscourant van 21 mei 2007, nr. 95.
  • Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Landbouwstructuurbeleid. Deze lijst is gepubliceerd in de Staatscourant van 27 maart 2008, nr. 60 / p. 25.
  • Basisselectiedocument voor de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de onder hem ressorterende actoren op het deelbeleidsterrein van Personeelszaken, t.w. het personeelsdossier. Deze lijst is gepubliceerd in de Staatscourant van 20 november 2007, nr. 225 / p. 15, rekening houdend met de gepubliceerde rectificatie in de Staatscourant van 18 december 2007, nr. 245 / p. 26.
Aanvullingen
Voor dit archief worden geen aanvullingen verwacht.
Verantwoording van de bewerking
Geen tekst
Ordening van het archief
Het archief is geordend naar de oorspronkelijke archiefcode van het ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening. De benaming van de rubrieken is zoveel mogelijk overgenomen uit de oorspronkelijke code. Alleen daar waar de benaming van de rubriek niet (voldoende) overeenkomt met de inhoud van de stukken die zich daarin bevinden is een andere benaming gekozen. Deze nieuwe benaming komt overeen met de benaming volgens het Registratuurplan van het ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening (Den Haag 1955). Een voorbeeld hiervan is rubriek 07.77, dat door de archiefvormer aangeduid wordt als Vergaderingen, maar waarin zich ook voorlichtingsprogramma’s en maand- en jaarverslagen bevinden. De benaming volgens het registratuurplan, Notulen van vergaderingen, algemene rapporten en statistieken, dekt de inhoud van de stukken veel beter en is dan ook overgenomen.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit de archieven is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Andere toegang
Voor dit archief is geen andere toegang beschikbaar.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Landbouw; Directie Bedrijfsontwikkeling, nummer toegang 2.11.75, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, , 2.11.75, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Bewaarplaats van originelen
Niet van toepassing.
Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal
Niet van toepassing.
Verwante archieven
Niet van toepassing.

Archiefbestanddelen