Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Veelgestelde vragen - Over de website

Over de website

Downloads van foto's, kaarten en archiefstukken worden geleverd in een afmeting (pixels) waarmee een afdruk van 300 DPI (dots per inch) op A4 formaat mogelijk is. Wanneer in de eigenschappen van de scan 72 DPI staat zegt dit niet alles, deze moet worden afgezet tegen de lengte en breedte van de daadwerkelijke fysieke afdruk. Met programma's als Photoshop, GIMP of Irfanview kan via de instellingen van de scan worden gevarieerd in het aantal DPI's ten opzichte van de daadwerkelijke afdruk.

U kunt op de website of via e-mail geen fotokopieën meer bestellen van archiefstukken. In plaats hiervan kunt u op de website scans (= digitale kopieën) bestellen.
Voor het doen van bestellingen is het nodig om een profiel aan te maken.
Alleen dan kunnen er reproducties worden besteld via gahetNA.
Zie  voor verdere informatie de vraagbaakpagina over het bestellen van reproducties.
Fotokopieën kunnen alleen nog maar bij een bezoek aan het Nationaal Archief ter plekke in de studiezaal worden besteld en betaald.

Wanneer u een kaart wilt bestellen, dient u altijd eerst in de digitale kaartencollectie te zoeken. Hier staan alle kaarten die al digitaal beschikbaar zijn. Wanneer u de kaart hier niet aantreft, kunt u zoeken in de archiefinventarissen. Vanaf hier kunt u een opdracht geven om van een kaart een scan te laten maken. Hoe u precies een scan kunt bestellen, vindt u onder Bestellen reproducties.

Niet beschikbaar als download zijn de afbeeldingen waarvoor het auteursrecht niet bij het Nationaal Archief berust. In het geval van foto's mogen wij deze (alleen) tonen door de overeenkomst met de rechtenorganisatie Pictoright. Bij archiefstukken gaat het om afbeeldingen van materiaal van archieven in het buitenland (o.a. National Archives (Groot-Brittanië) en het Nationaal Archief van Suriname).

U kunt gratis stukken reserveren of aanvragen voor inzage in de studiezaal. Hiervoor heeft u een uitgebreid profiel nodig op deze website.

Bent u ingelogd met een uitgebreid profiel maar lukt het reserveren van een specifiek toegangsnummer en inventarisnummer niet, neem dan contact op met de studiezaalbalie van het Nationaal Archief.

  • Heeft u nog geen profiel? Maak dan een profiel aan en vergeet niet uw adresgegevens in te vullen.
  • Heeft u wel een profiel, maar heeft u uw adresgegevens nog niet ingevuld? Log dan in en vul uw profiel aan.
  • Heeft u al een uitgebreid profiel? Log dan in.

Wanneer u bent ingelogd in uw uitgebreide profiel, zoekt u onder Collectie in de archiefinventarissen naar het gewenste archiefstuk. Wanneer u al weet welk archief en welk inventarisnummer het betreft, kunt u dat meteen invullen. Wanneer u het juiste stuk op het scherm hebt, klikt u op reserveren. Vergeet niet de juiste datum voor uw bezoek in te stellen. 

Meer informatie over het aanvragen en reserveren van archiefstukken vindt u onder Bezoek aan de studiezaal.

gahetna.nl neemt alleen links op naar andere websites als wij die relevant vinden bij de door ons getoonde informatie. U kunt uw link ter beoordeling doorsturen door gebruik te maken van het contactformulier.
Links naar commerciële producten of diensten worden niet opgenomen. Aan 'link ruilen' werken we niet mee.

Ja graag! U kunt op uw website een link opnemen naar www.gahetna.nl of naar een onderdeel van de website. Op sommige delen van onze site, zoals de fotocollectie, vindt u zelfs kant-en-klare codes om een afbeelding op uw site te plaatsen.

Gebruik het contactformulier om het probleem te melden. Geef ook aan op welke pagina het probleem zich precies voordeed. Wij kunnen het probleem dan sneller verhelpen.

Waarom werkt de site anders dan eerst?
Telkens als ik de website bezoek zijn er weer nieuwe onderdelen bijgekomen. Hoe komt dat nu?

Deze website is continu in ontwikkeling. Er komen regelmatig nieuwe digitale collecties bij. Ook proberen we onze dienstverlening steeds beter te maken door nieuwe functies aan de website toe te voegen. Zo kunt u als bezoeker steeds meer zelf bijdragen aan de website. Suggesties voor verbetering? Neem contact met ons op!

Lees voor meer informatie over het gebruik van deze site ook de uitleg in het onderdeel 'Hoe werkt deze website'. 

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in