Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Doop-, Trouw- en Begraafboeken van Zuid-Holland voor 1811

In het Nationaal Archief vindt u de Doop-, Trouw- en Begraafboeken van de meeste plaatsen in Zuid-Holland. Van een aantal Zuid-Hollandse plaatsen zijn de DTB-boeken echter te vinden in het gemeentelijk archief. Dat geldt voor deze plaatsen: Delft, Den Haag, Dordrecht, Gorinchem, Gouda, Leiden, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen en Voorburg. Van deze plaatsen hebben wij niet de DTB-boeken.

Hoe ga ik te werk?

De scans van de Doop-, Trouw- en Begraafregisters van Zuid-Holland staan online. Voor de doop- en trouwboeken zijn er voor de periode 1695-1812 districtklappers op naam. Die klappers verwijzen dan naar een plaats en datum. Mocht u andere gegevens zoeken, of al een plaats en datum weten, dan kunt u stap 1 t/m 3 overslaan.

 1. Bepaal districtsnummer (I t/m XIII)

  Zoek de districtnaam en het districtnummer van de plaats op op de districtskaart hiernaast of in de alfabetische lijst van plaatsen met hun district.

 2. Zoek de juiste districtklapper

  Kijk in het juiste overzicht in het tabblad Scans:

   Voor Rijswijk, Maassluis en Voorburg zijn aparte overzichten:

  Per district staan per periode links naar de namenlijsten. Klik op de link om naar de gescande districtklappers in de beeldbank te gaan.

 3. Zoek in de klapper de vermelding van de persoon

  Een districtklapper geeft een overzicht van alle vermeldingen van personen in dat district in die bron (doop- of trouwboek) in een periode. Blader in de beeldbank door de klapper om naar de gezochte naam te gaan. Per vermelding staat een afkorting van de plaats (zie voorin de districtsklapper voor de betekenis), het nummer van het boek, het paginanummer en de datum. 

 4. Zoek het juiste DTB-boek

  Als u de plaats en het boeknummer of de datum weet, kun u het juiste DTB-boek opzoeken. Kies de plaats in het volgende overzicht:

  Klik vervolgens in dit overzicht op het boeknummer dat u gevonden had. U komt terecht in de inventaris van de DTB van die plaats. Door de boomstructuur te openen gaat u naar het juiste boek.  

 5. Blader in het DTB-boek naar de pagina

  Blader in het tabblad Scans naar het gevonden paginanummer en kijk bij de juiste datum. U zult hier de gezochte persoon vinden.

Niets gevonden?

Een aantal veel voorkomende redenen waarom u niet vindt wat u zoekt:

 • De Doop-, Trouw- en Begraafboeken van een aantal grote plaatsen (Delft, Dordrecht, Gorinchem, Gouda, Den Haag, Leiden, Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen) liggen niet bij het Nationaal Archief maar zijn alleen in het lokale archief te raadplegen. Zie ook het overzicht Weg uit de collectie of zie de website Digitale Bronbewerkingen voor verwijzingen naar andere online bronnen.
 • U zoekt een doop of huwelijk voor 1695. Hier is geen index op, ze komen dus niet voor in de districtklappers. Wel kunt u bladeren in de DTB boeken van die plaats (zie stap 4).
 • U zoekt een begrafenis. Hier is geen index op, ze komen dus niet voor in de districtklappers. Wel kunt u bladeren in de DTB boeken van die plaats (zie stap 4).
 • U zoekt iemand die na 1811 geboren, getrouwd of overleden is. Kijk dan in de onderzoeksgids Burgerlijke Stand.

Termen:

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in