Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Hoe werkt Mijn Profiel?

Op onze website kunt u de collecties van het Nationaal Archief en Spaarnestad Photo doorzoeken. Voor een aantal diensten heeft u een account nodig.
Met dit Profiel kunt u:

  • Bestellingen plaatsen en inzien
  • Reserveren voor inzage op de studiezaal
  • Transcripties toevoegen
  • Uw favorieten opslaan
  • Uw zoekgeschiedenis nakijken
  • Wijzigingen aan uw account informatie doorvoeren
  • Uw wachtwoord wijzigen

Aanmaken van een account

Om een account aan te maken klikt u op 'Inloggen' rechtsboven en vervolgens op 'een nieuw profiel aanmaken' onderaan het formulier. Vul dan uw gegevens in, de velden met een * zijn verplicht. 

Voor het aanmaken van een account dient u accoord te gaan met de Algemene Voorwaarden, lees die dus rustig even door. 

Onderaan het scherm wordt u gevraagd om een code over te typen. Dat wordt gedaan om te voorkomen dat er misbruik van wordt gemaakt door automatisch accounts aan te maken en daarmee allerlei ongewenste boodschappen achter te laten. Mocht u moeite hebben met het lezen van de tekens, dan kunt u ook kiezen voor 'verificatie middels audio'. Als u daarna op de afspeelknop klikt, hoort u 5 woorden. Typ de beginletters over. 

Voor het aanmaken van een account is ook een kort instructiefilmpje beschikbaar:

Screencast van het maken van een Online Profiel

Inloggen

Heeft u al een account? Ga dan op inloggen en log in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Veilig wachtwoord maken

Een zwak wachtwoord is met speciale software erg gemakkelijk te achterhalen door kwaadwillenden. Een sterk wachtwoord bestaat uit een combinatie van cijfers, letters en speciale tekens. Dat is veel lastiger te kraken. De site geeft aan of het nieuw gekozen wachtwoord laag, middelhoog of sterk van kwaliteit is. Deze melding is een advies en geen verplichting.

Veilige wachtwoorden kunt u ook online genereren op bijvoorbeeld het Engeltalige safepasswd of de Nederlandstalige online wachtwoord generator. Vergeet bij een volgend online bezoek niet dit nieuwe wachtwoord paraat te hebben.

Wachtwoord vergeten?

Als u uw wachtwoord hebt vergeten kunt u vanaf de inloggen-pagina een nieuw wachtwoord aanvragen. Als u uw gebruikersnaam of e-mailadres invult, wordt er een nieuw wachtwoord naar het eerder geregistreerde e-mailadres gestuurd.

Heeft u inmiddels een ander e-mailadres en geen toegang meer tot uw oude e-mailadres? Om veiligheidsredenen kunnen we uw login en wachtwoord niet naar een ander e-mailadres sturen dan u heeft opgegeven. Neem in dat geval contact op.

Aanpassen van een profiel

Om uw gegevens aan te passen, logt u eerst in. Daarna gaat u naar Mijn Profiel en kiest u voor 'Wijzig mijn persoonlijke gegevens'. U kunt hier ook uw wachtwoord wijzigen. Wij vragen u 2x om uw wachtwoord, dat is om zeker te weten dat u niet per ongeluk een typfout heeft gemaakt.

Verwijderen van een profiel

Wilt u uw profiel verwijderen? Log dan in en ga naar Mijn Profiel. Daar kiest u voor 'Wijzig mijn persoonlijke gegevens'. Onderaan het formulier vindt u een knop om uw profiel te verwijderen. 

Mogelijkheden van Mijn Profiel

Mijn favorieten

Hier ziet u alle pagina's die u heeft toegevoegd als favoriet. Als u bent ingelogd, verschijnt onderaan elke pagina een kop'toevoegen aan favorieten'. U kunt deze functie bijvoorbeeld gebruiken om gevonden archiefstukken of indexen mee te bewaren waar u nog verder onderzoek naar wilt doen.

Mijn zoekgeschiedenis

U vindt hier een overzicht van alle zoekvragen die u heeft uitgevoerd. Door op een opgeslagen zoekvraag te klikken wordt die opnieuw uitgevoerd. Het kan dus zijn dat er meer resultaten verschijnen dan de vorige keer, dan is de website in de tussentijd aangevuld. 

Uw zoekgeschiedenis wordt automatisch bijgehouden als u bent ingelogd.

Mijn reserveringen

Hier vindt u al uw reserveringen om stukken te bekijken in de studiezaal van het Natioanal Archief. 

Vanuit de detailpagina van een archiefstuk kunt u stukken reserveren. U kunt meerdere stukken achter elkaar klaarzetten om te reserveren en daarna uw reservering bevestigen. 

In Mijn Reserveringen kunt u alle reserveringen zien die u heeft klaargezet. U kunt ze hier verwijderen of bevestigen. Als u al eerder reserveringen heeft bevestigd, dan kunt u die hier ook zien.

Lees meer uitleg over reserveren van archiefstukken.

Mijn bestellingen

Een overzicht van alle bestellingen die u via de webwinkel heeft geplaatst.

Mijn downloads

U ontvangt bestelde scans via e-mail en WeTransfer.

Mijn vragen en opmerkingen

Als u via het contactformulier een vraag heeft gesteld of een reactie heeft doorgegeven, kunt u die hier nalezen. Ook het antwoord komt hier te staan, zodat u dit later kunt nalezen.

Mijn transcripties

Een overzicht van alle transcripties waaraan u een bijdrage heeft geleverd. Lees meer uitleg over het maken van transcripties.

Mijn reacties

Een overzicht van alle reacties die u heeft achtergelaten, bijvoorbeeld op archiefstukken, indexen of nieuwsartikelen. U ziet hier alleen reacties die u heeft geplaatst terwijl u was ingelogd. U kunt ook reageren zonder in te loggen, maar die reacties zijn dan niet gekoppeld aan uw Profiel. Lees meer uitleg over het plaatsen van reacties.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in