Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Hoe werken indexen?

Wat is een index?

Een index verwijst naar de inhoud van een bepaald archief of archiefstuk en is in die zin te vergelijken met een index achterin een boek. Vaak bevat deze persoonsnamen of geografische lokaties die voorkomen in de originele stukken. Een index wordt ook wel 'nadere toegang' of 'namenlijst' genoemd. Voorbeelden van indexen zijn namenlijsten van emigranten naar Australië of namen van films in filmkeuringsrapporten.

Hoe zoek ik in de indexen?

De indexen zijn op verschillende manieren te doorzoeken:

  • Via de algemene zoekfunctie, op iedere pagina rechtsboven. Kies bij de resultaten voor 'Indexen'.
  • Via het zoekformulier op de overzichtspagina van indexen. Hier kunt u aangeven in welke periode u wilt zoeken.
  • Via het zoekformulier van een specifieke index. Dit formulier heeft vaak uitgebreide zoekmogelijkheden die specifiek zijn voor die index, zoals het zoeken op voornaam van een persoon of de naam van een schip.

Welke indexen zijn er?

Kijk op de overzichtspagina van indexen voor een overzicht van de beschikbare indexen. Er zullen regelmatig nieuwe indexen online worden geplaatst.

Waar zijn de oude indexen gebleven?

Een deel van de indexen stonden vroeger op losse themawebsites, zoals 'Arbeid op Contract' of 'De Aankomst'. In de A-Z index vindt u ze terug onder de oude en nieuwe benaming.

Wat heb ik aan de resultaten?

De zoekresultaten van een index worden gepresenteerd in tabelvorm. Door op de titel van de kolom te klikken, kunt u deze sorteren. Door op een regel te klikken krijgt u de details van een resultaat. Hierin staat uitgebreidere informatie, bijvoorbeeld over een persoon. Soms is deze informatie zo uitgebreid dat u het originele stuk niet meer hoeft te raadplegen. In andere gevallen is de informatie beperkt en puur bedoeld als verwijzing naar het origineel.

Op elke detailpagina staat een verwijzing naar de bron waar de gegevens in gevonden zijn. Door op die link te klikken, gaat u naar de beschrijving van dat archiefstuk binnen het onderdeel 'Archieven'. Hier kunt u zien of er scans van dat archiefstuk online staan, of kunt u het archiefstuk reserveren om in de studiezaal in te komen kijken.

Lees ook de toelichting bij een index voor meer achtergrondinformatie en tips over het gebruik van de gevonden gegevens.

Zelf indexen aanleveren

Heeft u zelf een index gemaakt van een archief en wilt u die delen met andere bezoekers? Neem dan contact op. Wij zullen de index bekijken en eventueel op de website plaatsen. Alleen indexen die een deel van een archief in zijn geheel indexeren worden opgenomen.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in