Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Maken en bewerken van transcripties

Wat is een transcriptie?

Met transcriptie bedoelen we op deze website een overgetypte versie van een handgeschreven archiefstuk. 'Transcriberen' betekent letterlijk 'overschrijven'.

In deze website kunt u bij de scans van archiefstukken zelf een transcriptie maken. Hiermee helpt u om de website te verbeteren voor andere bezoekers:

 • Niet iedereen kan oude documenten goed lezen. Door transcripties te maken zorgt u dat de informatie ook voor deze bezoekers beschikbaar is.
 • De tekst is vindbaar in onze eigen zoekfuncties en externe zoekmachines zoals Google.
 • De overgetypte tekst kunt u gemakkelijk kopiëren en hergebruiken, bijvoorbeeld in een eigen artikel of website.

Hoe maak ik een transcriptie?

 • Scan zoeken
  U kunt alleen transcripties maken van archiefstukken waarvan de scans op de website staan. U moet zijn ingelogd om een transcriptie te kunnen maken. Zie  de uitleg over Mijn Profiel voor het aanmaken van een account.

 • Transcriptie invoeren
  Vervolgens klikt u onder de scan op 'Maak een transcriptie'. Bovenin het scherm ziet u nu een inzoombare versie van de scan, zodat u die goed leesbaar op uw scherm kunt krijgen (gebruik het scrollwiel van de muis om in- en uit te zoomen). Onderin het scherm vindt u het formulier om de transcriptie te maken.
  In het grote tekstvak kunt u de transcriptie invoeren. Typ letterlijk over welke tekst u ziet. Als u niet alles kunt lezen of u heeft geen tijd om de hele pagina over te typen, dan kunt u ook delen overslaan. Een andere bezoeker kan dan weer verder gaan waar u gebleven bent.

 • Laat een opmerking achter
  Vervolgens kunt u een kort berichtje achterlaten om aan te geven wat u gedaan heeft, bijvoorbeeld "Eerste versie", of "Aangevuld", of "Eerste alinea gedaan". Dat helpt de redactie en andere bezoekers met het beoordelen van uw transcriptie.

 • Opslaan
  Druk op Opslaan om uw transcriptie op te slaan. De transcriptie is direct zichtbaar voor alle bezoekers.

Transcripties bewerken

Als er al een transcriptie bestaat, wordt deze onder de scan getoond. Via 'Bewerk deze transcriptie' kunt u de transcriptie verbeteren of aanvullen. Zo kunt u samen met anderen werken aan transcripties.

Met de knop 'Geschiedenis' kunt u zien wie er allemaal aan de transcriptie hebben meegewerkt en welke opmerkingen zij daarbij gemaakt hebben.

Verder gaan met transcriberen

Als u bent ingelogd, kunt u via Mijn Profiel een overzicht krijgen van alle transcripties waar u aan hebt meegewerkt. Zo kunt u op een later moment gemakkelijk verder gaan waar u gebleven bent.

Oud schrift

Oudere stukken zijn vaak moeilijk te lezen. Via de website Geneaknowhow kunt u een gratis zelfstudiecursus downloaden (zie link aan de rechterkant). Oefening baart kunst, dus kom vooral regelmatig terug om te helpen met het maken van transcripties!

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in