Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Voetbal van toen

Hoe zag voetbal er vroeger uit? Ga het NA in de mobiele historische voetbalapplicatie 'Voetbal van toen'.

Vroegste geschiedenis van het Nederlands elftal

In deze applicatie staat de vroege geschiedenis van het Nederlands elftal centraal. Neem een duik in het verleden, bekijk de historische foto'ss en test je kennis van het Nederlands Elftal in de speciaal voor deze app ontwikkelde quiz.

Onze jongens in beeld

'Voetbal van toen' bevat niet alleen informatie over het Nederlandse voetbalelftal, maar vooral heel veel schitterend beeldmateriaal van 'Oranje' en 'onze jongens'. Ongeveer 1800 foto's van het Nederlands elftal uit de periode 1894 – 1956 zijn te bekijken. Kiekjes van het allereerste elftal bijvoorbeeld, dat toen nog niet het nationale team was, maar van 6 februari 1894 tot 30 april 1905 onder de naam 'Bondselftal' internationale wedstrijden speelde. De app Voetbal van toen bevat bovendien foto's van de Olympische Spelen waaraan het Nederlands voetbalelftal meerdere keren deelnam, de Wereldkampioenschappen uit de jaren dertig van de 20e eeuw en de vele vriendschappelijke wedstrijden die Nederland tegen België speelde.

Nederlandse voetbalhelden

Maak kennis met voetbalhelden uit het verleden, zoals Puck van Heel, Kees Kuys en vele anderen. Ga op ontdekkingstocht en kom er achter dat er soms stadions hebben gestaan op plekken waar je dat nu niet meer verwacht. Of verbaas je over de eenvoudige trapveldjes, waar belangrijke interlands werden gespeeld.

Waar is de app te krijgen?

De applicatie 'Voetbal van toen' is een initiatief van het Nationaal Archief in samenwerking met de Stichting Vrienden van het Nationaal Archief en de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond.

Voetbal van toen kan gedownload worden in de App Store en Google Play.

App Store Voetbal van toen   Android Market Voetbal van toen

Meer weten over de geschiedenis van het Nederlands elftal en de KNVB?

Het Nationaal Archief bewaart het archief van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond over de jaren 1889-1996. Bekijk de inventaris van het KNVB-archief (toegangsnummer 2.19.123).

De Fotocollectie van het Nationaal Archief bevat ruim 1300 foto's uit de fotoboeken van de KNVB.
Daarnaast zijn er nog meer dan 20.000 andere voetbalfoto's in de Fotocollectie van het Nationaal Archief te bekijken.

Op Flickr is een selectie oude voetbalfoto's te zien, samengesteld uit de collecties van het Nationaal Archief en Spaarnestad Photo.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in