Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

VOC

Overzicht van archieven over de VOC in het Nationaal Archief

Let op: in verband met digitalisering zijn nummers uit een aantal inventarissen niet beschikbaar. Voor andere archieven is de digitalisering afgerond. De scans zijn dan beschikbaar op deze website.

Termen:

Staatsbezoek India: aandacht voor VOC-archieven


Koningin Beatrix heeft tijdens haar staatsbezoek aan India gesproken over de eeuwenoude relatie tussen Nederland en India. Ze wees met name op de belangrijke rol die de archieven van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) hierin spelen.

Nieuwe website 400 jaar Nederland-Australië


Het Nationaal Archief maakte voor de website Nederland Australië 1606-2006 een site over 400 jaar betrekkingen tussen de beide landen.

Brieven aan de premier in het Nationaal Archief Magazine


Nederland kampt met een recessie. Na jaren waarin de welvaart tot in de hemel leek te reiken was dat de harde boodschap van Prinsjesdag 2003. Hoewel premier Balkenende zich vastberaden toont om het staatshuishoudboekje weer op orde te brengen, wacht zijn kabinet een zware klus.

Atlas of Mutual Heritage: VOC en WIC erfgoed digitaal toegankelijk


De Atlas of Mutual Heritage (AMH) is een groeiende digitale catalogus van afbeeldingen en gegevens over VOC-plaatsen overzee. Het AMH Project ontstond in 1996 door een samenwerking tussen het Nationaal Archief, de Rijksdienst voor Monumentenzorg en het Rijksmuseum Amsterdam. Op een later moment in het project is de Koninklijke Bibliotheek als partner toegetreden.

Nieuwe tijdbalk over de VOC


Vanaf vandaag treft u op deze website een nieuwe thematische tijdbalk aan, gewijd aan de VOC. Op deze tijdbalk worden de hoogte- en dieptepunten uit de geschiedenis van de Compagnie uitgebreid beschreven. Naast een beschrijving in jaartallen kunt u op de tijdbalk een aantal biografieën vinden, bijvoorbeeld die van Jan Pietersz. Coen.

Termen:

Thijs en de geheime VOC-kaart: jeugdboek over de VOC


Thijs en de geheime VOC-kaart’: zo heet het spannende jeugdboek over de Verenigde Oost-Indische Compagnie dat deze week in de winkel ligt. Schrijfster is Lizette de Koning, medewerkster van het Nationaal Archief. Met dit boek laat De Koning een jong publiek zien welke prachtige verhalen je als (kinderboeken)schrijfster uit de ‘schatkist’ van het VOC-archief kunt halen.

Honderd getuigenissen over leven bij De Compagnie


Historicus Roelof van Gelder heeft opnieuw een boek geschreven dat de Verenigde Oost-Indische Compagnie op een ongewone manier belicht. In dienst van de Compagnie. Leven bij de VOC in honderd getuigenissen is bedoeld voor de lezer die meer wil weten over de Compagnie dan het cliché van rouwe bonken en valse grootkapitalisten.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in