Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Tweede Wereldoorlog

Tweede Wereldoorlog: Engelandvaarders

Na de capitulatie van Nederland op 14 mei 1940 maakten een groot aantal Nederlanders plannen om zich bij de Koningin in Engeland te voegen met de bedoeling een persoonlijke bijdrage te leveren aan de geallieerde oorlogsvoering. Tussen 14 mei 1940 en 6 juni 1944 (D-Day) wisten 1700 van hen het door de vijand bezette gebied daadwerkelijk te verlaten, ruim 1600 mannen en 48 vrouwen.

“Iedereen zou zich met geschiedenis moeten bezighouden”


Een gesprek met journalist en programmamaker Ad van Liempt

Sinds januari is Ad van Liempt als onderzoeker Tweede Wereldoorlog verbonden aan het Nationaal Archief.

Wegwijzer Archieven Tweede Wereldoorlog


Maandag 7 december wordt in aanwezigheid van staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de website Wegwijzer Archieven van de Tweede Wereldoorlog officieel gepresenteerd.

De schrik van Gouda


Op 8 oktober presenteert Jan Kompagnie, medewerker van het Nationaal Archief, zijn boek De Schrik van Gouda. Het optreden van SD’er Han Balvert in Midden-Holland. In dit boek schetst hij op basis van nieuw archiefmateriaal een beeld van de collaborateur Balvert tijdens de Tweede Wereldoorlog. Commissaris van de Koningin in de provincie Zuid-Holland, de heer J.

Gerard Soeteman over Zwartboek


Waarom zou je zestig jaar na dato nog een film over de Tweede Wereldoorlog maken? ‘Omdat die oorlog nog dagelijks doorwerkt’. Scenarioschrijver Gerard Soeteman is helder in zijn antwoord. Hij was onlangs te gast bij het Nationaal Archief om over zijn geesteskind ‘Zwartboek’ te spreken. ‘Die periode is zo ingrijpend geweest, dat gaat niet over’.

'Twee minuten stilte' en 'De beker der vreugde'


Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (Beeld en Geluid) maakte twee geluidsimpressies van authentiek archiefmateriaal uit haar historische geluidscollecties. De eerste impressie 'Twee minuten stilte' bevat vooral fragmenten die herinneren aan de Tweede Wereld Oorlog.

Berichten van het front


In de Tweede Wereldoorlog vochten duizenden Nederlandse SS-ers voor de Duitsers. Niet alleen als soldaat maar ook als oorlogsverslaggever. Nederlandse SS-ers versloegen gewapend met type-machine, foto- en filmcamera, radiomicrofoon, schetsboek en penseel, de Duitse activiteiten aan de fronten in het oosten en het westen.

Laatste deel geroofde archieven terug naar Nederland


De Duitse bezetter roofde tijdens de Tweede Wereldoorlog niet alleen goud, effecten en kunstwerken, maar ook archieven. Duizenden dossiers van Nederlandse particuliere verenigingen, stichtingen en organisaties zijn in de oorlogsjaren meegenomen naar Duitsland. Bij de bevrijding confisqueerde het Rode Leger deze archieven en bracht ze naar de Sovjetunie.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in