Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Televisie en computers

Tijdbalk: Tijdbalk Nederlandse geschiedenis (500 - 2009)
Date: 1950 - 2009

De tweede helft van de 20e eeuw kan men in een paar trefwoorden vangen: technologische vlucht, welvaartsstaat en desintegratie.

 

Dat de techniek voor geweldige veranderingen in de samenleving zorgt, kunnen wij nog dagelijks constateren. De televisie en de computer zijn daarvan de meeste herkenbare uitdrukkingen.

 

Schijnbaar vanzelfsprekend, maar voor wie ‘van vóór de oorlog is’ een onschatbaar bezit is de verzorging die de staat zijn inwoners biedt. ‘Van de wieg tot het graf’ hoeft de Nederlander zich geen zorgen meer te maken over materiële zaken, zo lijkt het. Het welvaartsniveau is ongekend in de geschiedenis en biedt ruimte voor andere activiteiten dan de broodwinning zoals recreatie, sport en cultuur.


Toch is er veel onzekerheid. Oude waarden en zekerheden van het kerkelijk leven, de traditionele politieke partijen en de gevestigde moraal verdwijnen, maar de  consumptiemaatschappij blijkt een onvoldoende vervanging daarvan te zijn. Vooral jongeren zoeken naar hogere waarden. Internationaal is de verhouding tussen het oostelijk en westelijk machtsblok, op sommige momenten culminerend in een Koude Oorlog, bepalend. Nederland is een trouw bondgenoot van de westelijke mogendheden. Op economisch gebied vindt eveneens een groeiende samenwerking plaats, die voor ons land begint met de Benelux en zijn voorlopig einde vindt in de Europese Gemeenschap.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in