Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Soevereiniteitsoverdracht Indonesië - Politionele acties

Door werkzaamheden is het aanmaken van profielen en reserveren van archiefstukken niet mogelijk. Dit duurt naar verwachting tot zaterdagavond.

Tijdbalk: Tijdbalk Nederlandse geschiedenis (500 - 2009)
Date: 1949

Op 27 december 1949 komt er een einde aan een relatie van 350 jaar tussen Nederland en Indië. Al ver vóór de Tweede Wereldoorlog gaan er stemmen op van Indonesiërs én Nederlanders om de staatkundige verhoudingen aan te passen. De Japanse bezetting van Indonesië versnelt het proces van verzelfstandiging. De proclamatie van de Republiek Indonesië door Soekarno en Hatta op 17 augustus 1945 kan Nederland niet over zijn kant laten gaan.

 

Politionele acties

In een periode van vier jaar vertrekken meer dan 100.000 Nederlandse jongens over zee voor hun vuurdoop in de tropen. Na twee ‘politionele acties’, een groot aantal overlegrondes met dito akkoorden komen, mede onder grote internationale druk, Nederland en Indonesië tot een definitieve scheiding. Nederlands Nieuw- Guinea krijgt nog uitstel, maar wordt uiteindelijk in 1962 overgedragen aan de Verenigde Naties en even later aan het Indonesisch grondgebied toegevoegd.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in