Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Tweede Wereldoorlog en bijzondere rechtspleging

Tweede Wereldoorlog en bijzondere rechtspleging

Tankeenheden van de Irish Guards

Over de Tweede Wereldoorlog is heel veel na te gaan in archieven, verhalen en foto's van het Nationaal Archief. Vooral over de nasleep van de oorlog is veel te vinden, in het bijzonder de berechting van 'foute' Nederlanders. De zogenaamde bijzondere rechtspleging. Deze pagina wijst u de weg. Hier vindt u foto's, de meest gebruikte zoekwoorden, verwijzingen naar interessante archieven, indexen, websites, persoonlijke verhalen en onderzoeksgidsen.

Film: bijzondere rechtspleging en raadplegen archieven

CABR animatie

Onderzoeksgidsen

Zowel op gahetNA als andere Nederlandse websites is een veelheid aan informatie over oorlogsgerelateerde archieven verzameld en uitgelegd. 

Verkaufbücher

Verkaufbücher

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden door de Duitsers panden verkocht, waarvan de eigenaren veelal Joods waren. De administratie hiervan werd bijgehouden in de zogeheten Verkaufbücher. De inhoud van deze boeken is uitgewerkt in een pdf bestand. Er kan onder andere gezocht worden op het adres van het te verkopen pand, naam van de eigenaar of naam van de koper. Helaas is het eerste boek verloren gegaan en ontbreken laufnummers 1 t/m 449. 

Leesbaarheid

De boeken zijn erg moeilijk leesbaar, waardoor er mogelijk fouten in het bestand voorkomen. Houdt er dus rekening mee dat gegevens op diverse manieren gespeld kunnen zijn, i.e.: Jansen en Janssen, Mercatorplein en Mercatorpl.

Reserveren

Wanneer u de informatie heeft gevonden en het boek fysiek wilt raadplegen kunt u in de archiefinventaris het bijbehorende inventarisnummer reserveren en vervolgens inzien in de studiezaal

Oorlogsfoto's in de collectie

Voorbereiding capitulatie Wageningen, 1945

Het Verhalenarchief

 Kinderen van 'foute' ouders

Het Verhalenarchief biedt een unieke verzameling verhalen en herinneringen van kinderen van 'foute' ouders.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in