Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Voorouders

Voorouders

Nederlands gezin op weg naar Canada

Achtergrond

Uw genealogisch onderzoek begint in het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG). In de digitale studiezaal van het CBG vindt u familieadvertenties, bidprentjes, het algemeen politieblad, duitse akten en oost-indische bronnen. Deze collecties zijn tegen betaling beschikbaar. Op de computers in de bronnenzaal van het CBG kunt u deze collecties gratis raadplegen.

Voor de belangrijkste bronnen voor Zuid-Hollandse voorouders, de burgerlijke stand en veel van de doop-, trouw- en begraafboeken bent u bij het CBG en het Nationaal Archief aan het juiste adres. Genealogische kopieën uit de burgerlijke stand kunt u op microfilm raadplegen in de bronnenzaal van het CBG. Doop-, trouw en begraafboeken kunt u via www.gahetna.nl online raadplegen. De originele archiefstukken kunt u gratis raadplegen in de studiezaal van het Nationaal Archief of vraag tegen betaling een scan aan. Maar ook over familieleden uit andere gebieden kunt u gegevens vinden. Doe uw stamboomonderzoek online op www.cbg.nl of www.gahetna.nl of bereid een bezoek aan onze bronnen- en studiezaal voor. 

Voorouders voor 1811

TrouwboekenVóór 1811 bent u aangewezen op bronnen, zoals de doop-, trouw- en begraafboeken die werden bijgehouden door kerken.

Voorouders na 1811

Trouwboek

  • Vanaf 1811 is de burgerlijke stand de belangrijkste bron voor genealogisch onderzoek. In de geboorte-, huwelijks- en overlijdensaktes vindt u de belangrijkste gegevens van een persoon, inclusief de namen van zijn of haar ouders. Door de huwelijksakte van de ouders in te zien, vindt u de namen van hun ouders. Zo komt u steeds een generatie verder.
  • Een groot deel van de burgerlijke stand gegevens van Nederland, inclusief de Zuid-Hollandse registers zijn te raadplegen op WieWasWie.

Archieven

Zoeken in archieven

Via de zoekfunctie van gahetna zoekt u door alle gegevens op deze website, inclusief de beschrijvingen van de archieven. Houd er rekening mee dat die beschrijvingen vaak heel globaal zijn: een heel pak brieven staat bijvoorbeeld beschreven als 'ingekomen brieven 1911'. Zelfs als daar een brief van een familielid in zit, zult u die dus niet vinden met de zoekfunctie omdat die familienaam niet in de beschrijving van het archief voorkomt. Het kan dus een echte speurtocht zijn om dat soort prachtige en persoonlijke documenten te vinden.

Personen op papier

Gids met verwijzingen naar bekende en minder bekende archieven en publicaties waar personen in voorkomen. U zoekt in deze gids niet op naam, maar op trefwoord zoals een beroep of bevolkingsgroep.

Welke instanties?

Om te weten in welke andere archieven u wat over uw familie kunt vinden, is het belangrijk om te bedenken welke instanties zich bezig kunnen hebben gehouden met uw voorouder. Bijvoorbeeld: Als uw overgrootvader een bedrijf had in Zuid-Holland, vindt u hierover meer gegevens in het archief van de Kamer van Koophandel.

Achtergrond - Artikelen en onderzoeksgidsen:

Op zoek naar een persoon

Onderzoeksgidsen die u vertellen hoe u ondezoek aanpakt naar verschillende onderwerpen, zoals voorouders emigranten, militairen en veroordeelden.

Op zoek naar een officieel document

Informatie over het vinden van documenten die veel persoonsinformatie bevatten, zoals testamenten en naturalisaties.

Overzicht van alle onderzoeksgidsen

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in