gahetNA in het Nationaal Archief

Voorouders

Hoofdfoto

Oude familiefoto Voorouders

Uw genealogisch onderzoek begint in het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG). De genealogische kopieëncollectie van het Nationaal Archief kunt u vanaf 2012 bij het CBG inzien. Bijvoorbeeld archieven over militairen en ambtenaren en veel archieven over het koloniale verleden van Nederland kunt u op microfilm raadplegen in de studiezaal van het CBG. De originele archiefstukken raadpleegt u in de studiezaal van het Nationaal Archief.

Voor de belangrijkste bronnen voor Zuid-Hollandse voorouders, de burgerlijke stand en veel van de doop-, trouw- en begraafboeken bent u bij het CBG en het Nationaal Archief aan het juiste adres. Maar ook over familieleden uit andere gebieden kunt u gegevens vinden. Doe uw stamboomonderzoek online op www.cbg.nl of www.gahetna.nl of bereid een bezoek aan onze studiezalen voor.

Een deel van de bronnen staat op gahetNA. Soms is de bron zelf gescand of is er een index op namen beschikbaar. In andere gevallen staat de inventaris met globale beschrijvingen van de archiefstukken online. Dan kunt u het stuk gratis inzien in de studiezaal van het Nationaal Archief of tegen betaling een scan laten maken. In de digitale studiezaal van het CBG vindt u familieadvertenties, bidprentjes, het algemeen politieblad, duitse akten en oost-indische bronnen. Deze collecties zijn tegen betaling beschikbaar.

Vanaf 1811 is de burgerlijke stand de belangrijkste bron voor genealogisch onderzoek. In de geboorte-, huwelijks- en overlijdensaktes vindt u de belangrijkste gegevens van een persoon, inclusief de namen van zijn of haar ouders. Door de huwelijksakte van de ouders in te zien, vindt u de namen van hun ouders. Zo komt u steeds een generatie verder. Een groot deel van de burgerlijke stand gegevens van Nederland, inclusief de Zuid-Hollandse registers zijn te raadplegen op WieWasWie.

Voor 1811 bent u aangewezen op andere bronnen, zoals de doop-, trouw- en begraafboeken die werden bijgehouden door de kerken. Voor Zuid-Holland kunt u die via deze site raadplegen. Ook andere regio's hebben deze bronnen soms online gezet. Zie de website Digitale Bronbewerkingen Nederland en België voor een overzicht van online beschikbare bronnen.

Naast de basisgegevens over geboorte, huwelijk en overlijden komt u in onze archieven collecties nog veel meer te weten over uw voorouders. Welk beroep hadden ze, bezaten ze ook huizen, waren ze ooit in een rechtszaak verwikkeld? Lees in de onderzoeksgidsen welke archieven u hiervoor kunt raadplegen. Of zoek in de foto- en kaartencollectie naar afbeeldingen van de plaats waar uw familie woonde.

Indexen

 • Staten van landverhuizers

  Emigranten in de 19e eeuw

  Tekening van een schip
 • Chinese immigranten in Suriname

  Contractarbeiders uit China op Surinaamse plantages

  Tekening van pagode onder een vergrootglas

Overzicht van alle indexen

Foto

 • Kaart van de landen genaamd Oud- en Nieuwe-Putten en van het buiten en binnen Pu…
 • Kaart van de vervening van de Woudpolder, waarvoor op 12 januari 1804 octrooi is…
 • Kaart van de droogmaking van de noord-, zuid- en westpolders onder Berkel-Rodenr…
 • Het Nederlands elftal voor de interland tegen België. Staand, van links naar rec…
 • Het Nederlands elftal voor de interland tegen België. Staand, van links naar rec…
 • Een moeder met twee kinderen in het Japanse interneringskamp Tjideng (een met e…

Archieven

Zoeken in archieven

Via de zoekfunctie van gahetNA zoekt u door alle gegevens op deze website, inclusief de beschrijvingen van de archieven. Houd er rekening mee dat die beschrijvingen vaak heel globaal zijn: een heel pak brieven staat bijvoorbeeld beschreven als 'ingekomen brieven 1911'. Zelfs als daar een brief van een familielid in zit, zult u die dus niet vinden met de zoekfunctie omdat die familienaam niet in de beschrijving van het archief voorkomt. Het kan dus een echte speurtocht zijn om dat soort prachtige en persoonlijke documenten te vinden.

Personen op papier

Gids met verwijzingen naar bekende en minder bekende archieven en publicaties waar personen in voorkomen. U zoekt in deze gids niet op naam, maar op trefwoord zoals een beroep of bevolkingsgroep.

Welke instanties?

Om te weten in welke andere archieven u wat over uw familie kunt vinden, is het belangrijk om te bedenken welke instanties zich bezig kunnen hebben gehouden met uw voorouder. Bijvoorbeeld: Als uw overgrootvader een bedrijf had in Zuid-Holland, vindt u hierover meer gegevens in het archief van de Kamer van Koophandel.

Achtergrond - Artikelen en onderzoeksgidsen

 • Op zoek naar een persoon

  Onderzoeksgidsen die u vertellen hoe u ondezoek aanpakt naar verschillende onderwerpen, zoals voorouders emigranten, militairen en veroordeelden.

 • Op zoek naar een officieel document

  Informatie over het vinden van documenten die veel persoonsinformatie bevatten, zoals testamenten en naturalisaties.

 • Overzicht van alle onderzoeksgidsen

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in