Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Ghana

Ghana

Fort Nassau

Achtergrond

Sinds de late 16e eeuw zijn er contacten tussen Nederland en Ghana, de vroegere Goudkust of Kust van Guinea. De WIC verovert en bouwt een groot aantal forten langs de Goudkust. Deze worden gebruikt om met de bevolking te handelen in inheemse producten, maar vooral ook om slaven uit het binnenland te halen. De tot slaafgemaakte Afrikanen worden vanuit de slavenforten vervoerd naar de Europese plantagekoloniën in de Caraïben en Zuid-Amerika. 

In 1791 valt het doek voor de WIC en wordt de kolonie door de Nederlandse Staat overgenomen. In de 19e eeuw worden via Elmina naar schatting 3.000 Afrikaanse soldaten geronseld voor het KNIL Deze “Belanda Hitam” vestigen zich na hun dienstperiode doorgaans in Nederlands-Indië.

Met het Verdrag van Sumatra (Anglo-Dutch Treaties of 1870-1871) worden de Nederlandse factorijen en bezittingen op de Kust van Guinea overgedaan aan Groot-Brittannië. Op 6 april 1872 wordt Elmina ceremonieel overgedragen aan de Britten, hiermee komt een einde aan de Nederlandse koloniale aanwezigheid op het Afrikaanse continent. Sinds de onafhankelijkheid van Ghana nemen de contacten tussen Nederland en Ghana weer toe, en is er meer aandacht voor de gedeelde geschiedenis.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in