Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Matching Maps

Matching Maps

kaart

Help mee VOC-kaarten een plek op de wereldkaart te geven

De Wereld van de VOC & Matching Maps

In februari opent het Nationaal Archief de tentoonstelling De Wereld van de VOC. In deze expositie worden zo’n 50 originele VOC-kaarten tentoongesteld en is het mogelijk om honderden kaarten digitaal te raadplegen. De originele kaarten zijn gemaakt in opdracht van en gebruikt door de VOC. 

Voor het project Matching Maps zijn wij op zoek naar vrijwilligers die ons de komende maanden willen helpen om deze gescande kaarten beter vindbaar te maken. Om heden en verleden aan elkaar te koppelen willen we deze kaarten georefereren. Georefereren is het vastleggen van de locatie van een kaart. Een gegeorefereerde (oude) kaart kan daarmee op een nieuwe kaart geprojecteerd worden.

VOC kaart

Hoe werkt georefereren?

Georefereren is het toekennen van geografische referentiepunten aan objecten zoals gescande kaarten. Deze kaarten kunnen daarmee op een digitale kaart (zoals Google Earth) getoond worden.

Het Nationaal Archief gebruikt daarvoor de Georeferencer, een programma waarin iedereen kan georefereren. Heeft u behoefte aan een uitgebreidere handleiding?

Interesse om mee te doen?

Direct aan de slag

Klik dan op onderstaande link, meldt u aan en u kunt aan de slag.

http://nationaalarchief.georeferencer.com/random

Stap 1: Bestudeer de historische kaart aan de linkerzijde en probeer te achterhalen welk gebied er ongeveer op afgebeeld is


Stap 2: Zoek op de digitale kaart aan de rechterkant dit gebied op.

 
Stap 3: Klik met uw muis op een herkenbare plek op de historische kaart en klik dezelfde plek op de digitale kaart aan. Herhaal dit minstens drie keer. Hoe meer punten u aan klikt, en hoe meer deze zich aan de randen van de historische kaart bevinden, des te nauwkeuriger de plaatsing wordt.


Stap 4: Klik op ‘opslaan’. U kunt het resultaat bekijken via visualiseer en eventueel daarna nog punten verplaatsen of toevoegen. Als u klaar bent, kunt u verder naar de volgende kaart.

Interesse om mee te doen? Klik dan op de afbeelding

Help mee met het georefereren van onze VOC-kaarten

Handleiding

Handleiding

De Wereld van de VOC: 24 februari 2017 t/m 7 januari 2018

 17 februari 2017 t/m 7 januari 2018 VOC

Kaarten van de VOC

VOC-kaarten

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in