Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Brazilië

Brazilië

Kasteel Keulen aan de Rio Grande

Achtergrond

Na een hevige strijd met Portugal krijgt Nederland in de zeventiende eeuw grote gebieden in Brazilië in handen. Dit is het begin van de relatie tussen Brazilië en Nederland. Archieven over de gedeelde geschiedenis zijn terug te vinden in het Nationaal Archief, van het prille begin tot in het heden. Op deze pagina vindt u relevante archieven en de topstukken op een rijtje. 

Na de Tweede Wereldoorlog emigreren veel Nederlanders naar het buitenland, Brazilië is ook één van de bestemmingen. Holambra (Holland Amerika Brazilië) is een door Katholieke Nederlandse Boeren- en Tuindersbond (KNBTB) in 1948 gestichte agrarische kolonie, waar veel Nederlanders zich vestigen en een nieuw bestaan proberen op te bouwen. De Nederlandse kennis van bloementeelt heeft deze stad tot bloei gebracht. Zelfs nu nog is Holambra het centrum van de bloementeelt in Zuid-Amerika. Foto’s van en archieven over emigranten naar Brazilië zijn terug te vinden in het Nationaal Archief. 

Benieuwd naar bronnen in Brazilië over de Nederlandse emigratie? Bekijk dan de Themagids "Zeskamp". Hierin worden bronnen beschreven die gegevens bevatten over zes Nederlandse groepsvestigingen in Brazilië: Carambeí, Holambra, Não-Me-Toque, Castrolanda, Arapoti en Campos de Holambra. De themagids richt zich op de periode (1900) 1948 - 2016. De bronnen die beschreven zijn worden veelal beheerd door de lokale musea in de genoemde migrantengemeenschappen. (auteur: Renate Stapelbroek)

Uitgelicht uit de fotocollecties

Inscheping 61 koeien op MS Alioth

Onderzoeksgidsen

Brazilië: Themagids Zeskamp

Themagids "Zeskamp" met informatie over zes Nederlandse groepsvestigingen in Brazilië: Carambeí, Holambra, Não-Me-Toque, Castrolanda, Arapoti en Campos de Holambra. Periode: (1900) 1948 - 2016.(auteur: Renate Stapelbroek)

Holambra: een stukje Nederland in Brazilië

 F. de Souza Menegildo

Brochure over Fazenda Riberao (Holambra) de Nederlandse kolonie in Brazilië, 1948, Nationaal Archief

Externe links

Shared Cultural Heritage

Atlas of Mutual Heritage

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in