Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Brazilië

Brazilië

Kasteel Keulen aan de Rio Grande

Achtergrond

Na een hevige strijd met Portugal krijgt Nederland in de zeventiende eeuw grote gebieden in Brazilië in handen. Dit is het begin van de relatie tussen Brazilië en Nederland. Archieven over de gedeelde geschiedenis zijn terug te vinden in het Nationaal Archief, van het prille begin tot in het heden. Op deze pagina vindt u relevante archieven en de topstukken op een rijtje. 

Johan Maurits van Naussau-Siegen, de neef van Frederik Hendrik van Oranje Nassau, wordt in 1636 benoemd tot Gouverneur-Generaal van de nieuwe Nederlandse kolonie. Maurits weet de kolonie langzaam maar zeker uit te breiden, maar niet voor lang. In 1654 valt de kolonie weer in Portugese handen.  

Hier stopt de relatie tussen Nederland en Brazilië niet. Na de Tweede Wereldoorlog emigreren veel Nederlanders naar het buitenland, Brazilië is ook één van de bestemmingen. Holambra (Holland Amerika Brazilië) is een door Katholieke Nederlandse Boeren- en Tuindersbond (KNBTB) in 1948 gestichte agrarische kolonie, waar veel Nederlanders zich vestigen en een nieuw bestaan proberen op te bouwen. De Nederlandse kennis van bloementeelt heeft deze stad tot bloei gebracht. Zelfs nu nog is Holambra het centrum van de bloementeelt in Zuid-Amerika. Foto’s van en archieven over emigranten naar Brazilië zijn terug te vinden in het Nationaal Archief. 

Uitgelicht uit de fotocollecties

Inscheping 61 koeien op MS Alioth

Onderzoeksgidsen

Holambra: een stukje Nederland in Brazilië

 F. de Souza Menegildo

Brochure over Fazenda Riberao (Holambra) de Nederlandse kolonie in Brazilië, 1948, Nationaal Archief

Externe links

Shared Cultural Heritage

Atlas of Mutual Heritage

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in