Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Blikvangers - De grootste fotocollectie van Nederland

Blikvangers - Tentoonstelling 20 februari t/m 12 juli 2015

Blikvangers - De grootste fotocollectie van Nederland, tentoonstelling 20 februari t/m 12 juli 2015

In het Nationaal Archief ligt het grootste fotoarchief van Nederland, met zo’n 15 miljoen foto’s uit de afgelopen 170 jaar. In de tentoonstelling ‘Blikvangers’ is een deel van deze verrassende collectie voor het eerst te zien. Ruim 450 vintage-afdrukken laten Nederland en de wereld zien door de ogen van bekende en minder bekende fotografen. Zij legden expedities en verre reizen vast, maar ook conflicten en rampen.

Met foto's van

Emmy Andriesse, Eva Besnyö, Henk Blansjaar, Brassaï, Robert Capa, Ed van der Elsken, Paul Huf, Johan van der Keuken, Aart Klein, Cas Oorthuys, Pieter Oosterhuis, Willem van de Poll, Erich Salomon, Gerda Taro en Alexandrine Tinne

#Fotoliegen met Else Kramer

Studio-opname van kamperend gezin, 1967. Nationaal Archief / Spaarnestad Photo / Henk Hilterman

Zijn foto’s waar? Of liegen ze er op los? Kun je eigenlijk wel onpartijdig fotograferen? Die vragen onderzoekt fotosoof Else Kramer tijdens een gratis online cursus geïnspireerd op foto’s uit het Nationaal Archief die te zien zijn in de fototentoonstelling Blikvangers. Aan de hand van 3 opdrachten ga je aan de slag met waarheid in de fotografie. Foute framing, de titel-carrousel en meer laten je ervaren hoe ingewikkeld de relatie tussen beeld en waarheid eigenlijk is.
Meedoen is gratis en aanmelden kan via www.elsekramer.nl/fotoliegen

Bezoekersinformatie

De tentoonstelling Blikvangers - De grootste fotocollectie van Nederland was te zien in het Nationaal Archief van 20 februari t/m 12 juli 2015.

Vanaf 28 augustus bent u welkom bij de tentoonstelling: 24 uur met Willem. Koning van Nederland en België

Bekijk de openingstijden van de tentoonstelling

Agenda

Het Nationaal Archief biedt een uitgebreid programma met ondermeer lezingen, workshops en rondleidingen. Wilt u een kijkje nemen achter de schermen, meer weten over fotografie of zelf papier maken? Bekijk dan het aanbod in de agenda.

Tabletquiz voor families

Speciaal bij de tentoonstelling Blikvangers is een tabletquiz gemaakt voor families met kinderen vanaf circa 10 jaar.

(Groot)ouders en (klein)kinderen gaan de strijd aan op een eigen tablet. Ze lopen samen door de hele tentoonstelling en krijgen opdrachten bij de thema’s.
Wie wint?

Bekijk 1,2 miljoen foto's online

Toeristen verdringen zich met camera's om een foto te kunnen maken van Paus Pius XII tijdens de traditionele Paaszegening vanaf het balkon van de Sint Pieter in Rome. 21 april 1957.

Volg ons ook op ...

Blikvangers in het NA Magazine

Het tweede nummer van het NA Magazine is volledig gewijd aan de tentoonstelling Blikvangers. Laat u verrassen door de fraaie foto’s in het magazine.

Lees het online magazine

Blikvangers is mede mogelijk gemaakt door

 Lucas-Ooms Fonds, Het genootschap voor het Nationaal Archief, Zabawas, Mondriaan Fonds, VSB Fonds, Acomo, Rijnja

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in