Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Themapleinen

Een themaplein geeft een overzicht van de belangrijkste bronnen binnen het Nationaal Archief over een bepaald thema. U vindt er bijvoorbeeld afbeeldingen en links, verwijzingen naar archieven en indexen en tips over het doen van onderzoek.

 • VOC

  Ontdek in de archieven het roemruchte verleden van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden dat in de Gouden Eeuw als handelsmacht de wereldzeeën beheerst. In 1602 wordt de Verenigde Oost-Indische Compagnie opgericht. De Staten-Generaal verlenen de Compagnie het alleenrecht om in het gebied tussen Kaap de Goede Hoop en Kaap Hoorn handel te drijven.

Andere themapleinen

 • Matching Maps

  Help het Nationaal Archief met het vinden van de juiste geolocaties van honderden gescande VOC-kaarten. Helpt mee en maak project Matching Maps tot een succes. 

 • VOC-voorouders

  Dit is het themaplein van het verhalenarchief VOC-voorouders

 • 24 uur met Willem - Koning van Nederland en België

  Kom op audiëntie bij Koning Willem I! Treed de werkkamer van de koning binnen en ontdek hoe hij de basis voor het huidige Nederland heeft gelegd. Met duizenden koninklijke besluiten gooit hij alles in de strijd om Nederland en België, na de nederlaag van Napoleon, weer in het zadel te helpen.

 • Voorouders

  Uw genealogisch onderzoek begint in het CBG | Centrum voor familiegeschiedenis. Op de website van het CBG vindt u familieadvertenties, bidprentjes, het algemeen politieblad, duitse akten en oost-indische bronnen. Deze collecties zijn tegen betaling beschikbaar.

 • Rusland

  Wilt u meer te weten komen over de historische betrekkingen tussen Rusland en Nederland, dan bent u bij het Nationaal Archief aan het goede adres.

 • Zuid-Afrika

  Van alle voormalige Nederlandse koloniale gebieden behoort de Kaapkolonie tot één van de belangrijkste kolonies. Zonder dit verversingsstation van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (V.O.C.) op weg naar de Oost was de koloniale inmenging van de V.O.C. in Azië nooit zo groot geweest. De Kaapkolonie wordt in 1652 gesticht door Jan van Riebeeck en pas in 1806 komt de kolonie in Britse handen.

 • Guyana

  Wist u dat in aan de Berbice rivier in Guyana een stad ligt die de naam Nieuw Amsterdam draagt? Historisch Guyana bestaat namelijk uit drie Nederlandse kolonies: Essequibo, Demerara en Berbice. Het Nationaal Archief bezit dan ook belangrijke documenten, die ons iets kunnen vertellen over de geschiedenis van deze kolonies in Guyana.

 • Australië

  In 1606 bereikt het VOC-schip De Duyfken met schipper Willem Jansz. tijdens een handelsmissie naar Nieuw-Guinea het noordelijkste deel van het continent Australië. Verkenningstochten het binnenland in volgen en men legt als eerste Europeanen contact met de Aboriginals.

 • Verenigde Staten van Amerika

  Het Plakkaat van Verlatinghe, waarmee in 1581 een aantal Nederlandse provincies Filips II afzet als hun heerser en hun onafhankelijkheid uitroepen, heeft als voorbeeld gediend voor de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring van 1776. Geheel vreemd is dit niet, omdat veel immigranten in Nieuw-Nederland en Nieuw-Amsterdam, het huidige New York, afkomstig zijn uit de Nederlandse Republiek.

 • India

  India kent een boeiende geschiedenis en ook Nederlanders hebben hier aan bijgedragen. In het Nationaal Archief kunt u de sporen terugvinden van de positieve en negatieve bijdragen van Nederlanders aan deze rijke geschiedenis vanaf de zeventiende eeuw.

 • Japan

  De bijzondere historische relatie met Japan is een onderzoek waard!

 • Sri Lanka

  In 1638 sluit Rajasinghe II, koning van Kandy op het eiland Sri Lanka een verbond met de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Beide partijen spreken af dat ze de Portugezen, die zich al in de zestiende eeuw op het eiland vestigden, van het eiland zullen verdrijven. Geheel tegen de afspraak nemen de Nederlanders de macht over in het gebied waar voorheen de Portugezen regeerden.

 • Suriname

  De geschiedenis van Suriname en Nederland zijn sinds de zeventiende eeuw met elkaar vervlochten. Het Nationaal Archief heeft meer dan 740 archieven, waarin deze rijk vervlochten geschiedenis aan bod komt.

 • Brazilië

  Weet u wie Johan Maurits van Nassau-Siegen was en wat hij heeft betekend voor Nederlands-Brazilië? In het Nationaal Archief kunt u een antwoord vinden op deze vragen door onderzoek te doen in onze rijke collectie.

 • Ghana

  Sinds de late 16e eeuw zijn er contacten tussen Nederland en Ghana, de vroegere Goudkust of Kust van Guinea. De WIC veroverde en bouwde een groot aantal forten langs de Goudkust. Deze werden gebruikt om met de bevolking te handelen in inheemse producten, maar vooral ook om slaven uit het binnenland te halen.

 • Koloniaal en Handelsverleden

  Ontdek in de archieven het roemruchte verleden van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden dat in de Gouden Eeuw als handelsmacht de wereldzeeën beheerst.

 • Indonesië

  Nederland en Indonesië delen een lange geschiedenis die teruggaat tot de 16e eeuw, zelfs nog kort vóór de oprichting van de VOC. Indonesië valt eeuwenlang onder het bewind van de Nederlanders. Batavia, het huidige Jakarta, is het middelpunt van de VOC handel in Azië en later de hoofdstad van Nederlands-Indië.

 • Blikvangers - De grootste fotocollectie van Nederland

  In het Nationaal Archief ligt het grootste fotoarchief van Nederland, met zo’n 15 miljoen foto’s uit de afgelopen 170 jaar. In de tentoonstelling ‘Blikvangers’ is een deel van deze verrassende collectie voor het eerst te zien. Ruim 450 vintage-afdrukken laten Nederland en de wereld zien door de ogen van bekende en minder bekende fotografen.

 • Tweede Wereldoorlog en bijzondere rechtspleging

  Over de Tweede Wereldoorlog is heel veel na te gaan in archieven, verhalen en foto's van het Nationaal Archief. Vooral over de nasleep van de oorlog is veel te vinden, in het bijzonder de berechting van 'foute' Nederlanders. De zogenaamde bijzondere rechtspleging.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in