Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Themapleinen

Een themaplein geeft een overzicht van de belangrijkste bronnen binnen het Nationaal Archief over een bepaald thema. U vindt er bijvoorbeeld afbeeldingen en links, verwijzingen naar archieven en indexen en tips over het doen van onderzoek.

 • 24 uur met Willem - Koning van Nederland en België

  Kom op audiëntie bij Koning Willem I! Treed de werkkamer van de koning binnen en ontdek hoe hij de basis voor het huidige Nederland heeft gelegd. Met duizenden koninklijke besluiten gooit hij alles in de strijd om Nederland en België, na de nederlaag van Napoleon, weer in het zadel te helpen.

Andere themapleinen

 • Voorouders

  Uw genealogisch onderzoek begint in het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG). In de digitale studiezaal van het CBG vindt u familieadvertenties, bidprentjes, het algemeen politieblad, duitse akten en oost-indische bronnen. Deze collecties zijn tegen betaling beschikbaar.

 • Ghana

  Sinds de late 16e eeuw zijn er contacten tussen Nederland en Ghana, de vroegere Goudkust of Kust van Guinea. De WIC veroverde en bouwde een groot aantal forten langs de Goudkust. Deze werden gebruikt om met de bevolking te handelen in inheemse producten, maar vooral ook om slaven uit het binnenland te halen.

 • Koloniaal en Handelsverleden

  Ontdek in de archieven het roemruchte verleden van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden dat in de Gouden Eeuw als handelsmacht de wereldzeeën beheerst.

 • Indonesië

  De Nederlandse aanwezigheid in de Oost-Indische archipel begint aan het eind van de 16e eeuw, kort voor de oprichting van de VOC. De Nederlanders weten hun macht in de archipel gestaag uit te breiden en pas in de jaren '20 van de 20e eeuw bereikt Nederlands-Indië haar definitieve vorm.

 • Blikvangers - De grootste fotocollectie van Nederland

  In het Nationaal Archief ligt het grootste fotoarchief van Nederland, met zo’n 15 miljoen foto’s uit de afgelopen 170 jaar. In de tentoonstelling ‘Blikvangers’ is een deel van deze verrassende collectie voor het eerst te zien. Ruim 450 vintage-afdrukken laten Nederland en de wereld zien door de ogen van bekende en minder bekende fotografen.

 • Tweede Wereldoorlog en bijzondere rechtspleging

  Over de Tweede Wereldoorlog is heel veel na te gaan in archieven, verhalen en foto's van het Nationaal Archief. Vooral over de nasleep van de oorlog is veel te vinden, in het bijzonder de berechting van 'foute' Nederlanders. De zogenaamde bijzondere rechtspleging.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in