Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

De wereld van de VOC

Verwacht: 24 februari 2017 t/m 7 januari 2018

 No business without battle

De wereld van de VOC

Bijna tweehonderd jaar lang – van 1602 tot 1798 – heerst de Verenigde Oost-Indische Compagnie over de handel in het oostelijke deel van de wereld. Dat omvangrijke handelsrijk kan alleen met behulp van een grote papierstroom worden bestuurd vanuit de Republiek. Het Nationaal Archief bewaart een groot deel van het uitgebreide VOC-archief dat er nu nog is. Deze schat aan informatie is een van de meest bijzondere archieven en vormt al jarenlang een unieke bron voor onderzoekers. De VOC-archieven zijn in 2003 door UNESCO aangemerkt als werelderfgoed.

In de tentoonstelling De wereld van de VOC ontdekt u een groot aantal van deze schatten. Ga mee op reis langs unieke kaarten, scheepsjournalen, brieven, tekeningen en nog veel meer. En laat u aan de hand van persoonlijke verhalen meenemen door de geschiedenis van de VOC.

Bekijk de openingstijden van de tentoonstelling

 

Onderwijs

Helpt u mee om onze kaarten te georefereren?

Georefereren VOC-kaarten

Hoe werkt het transcriberen

Voorbeeld van een getranscribeerd en hertaald handschrift

Transcriberen

Archiefstuk 23 mei 1723

De documenten uit het VOC-archief zijn voor het grote publiek niet of lastig leesbaar. Om ze toegankelijk te maken worden ze door studenten van de Universiteit Leiden getranscribeerd (ontcijferd).

Captains of History

Captains of History

Fondsen en partners

Fondsen en partners

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in