Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Open Data toepassingen

Door het vrijgeven van flinke hoeveelheden materiaal onder creative commons licenties, de toegenomen aandacht voor open data en verschillende hackathons zijn er in de afgelopen periode tal van interessante toepassingen ontwikkeld met behulp van deze open data.

Wikimedia Commons

Na het vrijgeven van de Anefo persfoto's zijn Wikipedianen voortvarend aan de slag gegaan om afbeeldingen uit deze dataset te uploaden naar Wikimedia Commons. Hiervandaan worden de afbeeldingen hergebruikt in verschillende nationale en internationale Wikipedia lemma's. Inmiddels staan 351.489 afbeeldingen op Wikimedia, waarvan ongeveer 60.000 ook daadwekelijk gebruikt in lemma's.

Wikimedia Commons

Open Archieven

Open archieven is portal waar historsische persoonsgegevens die zijn vrijgegeven als open data worden hergebruikt en automatisch gekoppeld. Vanuit het Nationaal Archief wordt onder andere gebruik gemaakt van de Japanse Interneringskaarten (ZIP-file 3,7 Mb), de Scheepssoldijboeken oftwel de V.O.C.-opvarenden (ZIP-file 99,8 Mb) en de DTB en BS gegevens Zuid-Holland (ZIP-file 66,1 Mb) die in het kader van Genlias zijn geïndexeerd.

 indexrecord geboorteakte uit Ridderkerk

Open Archief

Op openarchief.nl worden van erfgoedinstellingen met een collectie-API enkele malen per dag geautomatiseerd een tweet verzonden. Van het Nationaal Archief zijn een viertal twitterstreams beschikbaar. een drietal (Wielrennen, Voetbal en Anefo) is afkomstig uit de Anefo collectie. Een wordt gegenereerd uit de open data kaartcollectie 4.VEL.

Tweet van @GHNanefo met link naar een foto van Ajax speler Johan Cruyff op gahetNA

Histagram

Histagram is de winnaar van het zilver tijdens de Open Cultuur Data prijsvraag. Een zogenaamde 'one trick pony' waarmee foto's uit de Anefo collectie kunnen worden verzonden als e-card en gedeeld op social media nadat de gebruiker er zelf tekst aan toegevoegd heeft.

Inmiddels is Histagram doorontwikkeld tot app op de Facebookpagina van het Nationaal Archief.

Voorbeeld fotokaart instagram

Tijdbalk.nl

Tijdbalk.nl is de winnaar van de Nationaal Archiefprijs bij de Open Cultuur Data prijsvraag. Op eenvoudige wijze is een tijdbalk samen te stellen uit een aantal open cultuur datasets waaronder de Anefo collectie en Open Beelden van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Ook is de gebruiker in staat via Flickr.com eigen fotosets in een tijdbalk in te passen.

schermafbeelding van tijdbalk.nl

ANEFoetbal

ANEFoetbal is een Android (telefoon) toepassing waarbij voetbaluitslagen worden gekoppeld aan historisch beeldmateriaal uit eerdere duels tussen de voetbalclubs.

Schermafdruk van de app ANEFoetbal, zoekresultaat Ajax - Feyenoord

Anefo 1959-89

Anefo 1959-89 is een Windows Phone toepassing waarbij de app vier keer per dag een willekeurige afbeelding uit de Anefo collectie laat zien op een live tile.

Schermafdruk van de app Anefo 1959-89

Cabaretier Archief

Het Cabaretier Archief is een toepassing gemaakt voor de Open Cultuur Data prijsvraag waar de collectiedata over cabaretiers van het Instituut voor beeld en Geluid plus de Anefo collectie aan elkaar geknoopt zijn.

Schermafdruk van het Cabaretier Archief

Sim Museum

Sim Museum is een simulatie game waar je als speler in de huid van een museum kruipt om met de vele mee- en tegenvallers een zo goed mogelijk museumresultaat neer te zetten. Bij de museale collectie van het Sim Museum is voor 20 stukken gebruik gemaakt van items uit de Anefo collectie.

SimMuseum

OpenDataNederland.org

OpenDataNederland.org is een catalogus van alle open data sets in Nederland gebundeld in een overzichtelijke en goed doorzoekbare website. Inclusief de drie open data sets van het Nationaal Archief.

OpenDataNederland.org

Heb je zelf ook een toepassing gemaakt met open data van het Nationaal Archief? Neem contact met ons op, we maken er graag melding van op deze pagina.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in