Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Activiteiten vrienden

Vrienden profiteren van exclusieve activiteiten en aanbiedingen. Naast de uitnodiging voor de jaarlijkse Vriendendag hebben de vrienden een speciaal programma bij de opening van nieuwe tentoonstellingen, lezingen en rondleidingen.

Het Mauritshuis, (foto Flickr/Roman Boed CC-BY)

27 november 2014 - Bezoek aan het vernieuwde Mauritshuis. De vrienden bezochten de speciale tentoonstelling over Het Gebouw, met bruiklenen uit het Nationaal Archief, en beluisterden een lezing van hoofdconservator drs. Quentin Buvelot. (foto Flickr/Roman Boed CC-BY)

De Kabouterpartij van Roel van Duijn vergadert in het BBK aktiecentrum in Amsterdam, 1970. Foto Anefo/Rob Mieremet

11 juni 2014 - Op de Vriendendag stonden de jaren 60 van de vorige eeuw centraal. Aanleiding voor het onderwerp was het verschijnen van Het Grote Jaren 60 boek, geschreven door René Kok, Erik Somers en Paul Brood. De auteurs namen de toeschouwers aan de hand van de beelden uit die jaren mee terug in de tijd. Roel van Duijn, oprichter van de Provobeweging in 1965 en later de Kabouterbeweging in 1970, gaf daarbij (gevraagd en ongevraagd) zijn commentaar en haalde persoonlijke herinneringen op.

11 oktober 2013 - Een sneak preview van het vernieuwde publiekscentrum en de tentoonstelling Het Geheugenpaleis – met je hoofd in de archieven van het Nationaal Archief. De vrienden werden ontvangen door toenmalig directeur Martin Berendse onder het genot van een hapje en een drankje. 

28 februari 2013 - Bezoek aan de tentoonstelling Indianen, Kunst en cultuur tussen mythe en realiteit in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Vrienden kregen een rondleiding van Marlies Kleiterp en Birgit Boelens waar o.a. de Schaghen-brief uit 1626 te zien was, een van de topstukken van het Nationaal Archief. 

Opening De Prins en de Pasja, de Turkse ambassadeur Uğur Doğan en Martin Berendse, 22 maart 2012

22 maart 2012 - Opening van de tentoonstelling De Prins en de Pasja. De Turkse ambassadeur Uğur Doğan en Martin Berendse, directeur van het Nationaal Archief bewonderen de stukken met Ella van Mourik, conservator van de tentoonstelling.

Bezoekers bekijken documenten in de Verdieping van Nederland

22 maart 2012 - Opening van de tentoonstelling De Prins en de Pasja. Gasten van de opening kijken aandachtig naar de documenten in de Verdieping van Nederland.

Vriendendag KB en NA, lezing Machteld Maris, 17 mei 2011

17 mei 2011 - Op de gezamenlijke Vriendendag van de KB en het NA vertelde schrijfster Machteld Maris over haar boek 'Het Grote Geweldige Vrouwen Boek'. Daarna presenteerde ze de 'Grote Geweldige Vrouwen Quiz'.

Opening 'Oranje bitter, Nederland bevrijd', Peeters Sisters zingen, 27 april 2010

27 april 2010 - Opening tentoonstelling 'Oranje bitter, Nederland bevrijd!'. De Peeters Sisters zongen repertoir uit de jaren veertig, nummers van de Andrews Sisters bijvoorbeeld.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in