Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

gahetna.nl

Het Nationaal Archief beheert en presenteert bijna duizend jaar geschiedenis van Nederland. 137 kilometer archieven, 15 miljoen foto’s, 300.000 kaarten en tekeningen en 440 terabyte aan digitale bestanden vormen het geheugen van Nederland. Of het nu het archief van ons parlement, de VOC of de KNVB is; het is te vinden in het Nationaal Archief. Doorzoek en bekijk de collectie op deze website. Wilt u op de hoogte blijven? Meldt u dan aan voor de nieuwsbrief.

Waar bevindt zich het document dat als basis dient van onze democratie? Waar ligt het aankoopbewijs van Manhattan dat in 1609 is verruild voor goederen ter waarde vaneen luttele 60 gulden? Waar kunt u de abdicatieakte van Koningin Beatrix bekijken? Of de rol van uw voorouders in de Tweede Wereldoorlog achterhalen? Kom naar het Nationaal Archief!

Op onze website krijgt u op interactieve wijze inzage in het archief. De mooiste stukken van het Nationaal Archief worden uitgelicht en gepresenteerd. De archieven bieden een schat aan informatie, maar dat zijn vaak fragmenten zonder context. De site verrijkt de collectie met verhalen en beelden. Beelden die in samenwerking met Spaarnestad Photo online toegankelijk zijn.

Bezoek ook ons publiekscentrum voor tentoonstellingen, rondleidingen en workshops

Op deze website vind u informatie over het zoeken in de archieven en informatie over onze culturele activiteiten. Voor de (wettelijke) taken, verantwoordelijkheden en (kennis)functie van het Nationaal Archief gaat u naar de website www.nationaalarchief.nl

Over het Nationaal Archief

Het Nationaal Archief beheert en presenteert bijna duizend jaar geschiedenis van Nederland. 137 kilometer archieven, 15 miljoen foto’s, 300.000 kaarten en tekeningen en 440 terabyte aan digitale bestanden vormen het geheugen van Nederland. Of het nu het archief van ons parlement, de VOC of de KNVB is; het is te vinden in het Nationaal Archief.

Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in