Buitenlandse Zaken: Vreemdelingenpaspoorten 1916 - 1940

Bent u op zoek naar informatie over de naturalisatie van vreemdelingen tot Nederlander in de periode 1916-1940? Maak dan gebruik van de index Buitenlandse Zaken: Vreemdelingenpaspoorten. 

Alles uitklappen

In de index 'Buitenlandse Zaken: Vreemdelingenpaspoorten' vindt u persoonsdossiers en algemene dossiers van het archief van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De zogenoemde A-dossiers bevatten informatie over:

  • Diplomatieke zaken
  • De afgifte, verlenging en weigering van paspoorten aan vreemdelingen en personen zonder nationaliteit (statenlozen)
  • Geëmigreerde Nederlanders

U kunt scans bestellen of de persoonsdossiers reserveren om in de studiezaal te bekijken.

Scans bestellen

Wanneer u een scan wilt bestellen, dan klikt u eerst op het zoekresultaat. Op de volgende pagina klikt u op de knop 'Bestel scan'. 

Reserveren

Wilt u het persoonsdossier liever reserveren om in te zien in onze studiezaal, klik dan eerst op het zoekresultaat. Vervolgens klikt u op de link achter het woord bronverwijzing. Op de pagina die verschijnt klikt u op de omschrijving in de archiefinventaris die geel gearceerd is om het stuk te kunnen reserveren.

In deze zoekhulp komen alleen vreemdelingen voor die in de periode 1916-1940 bij het ministerie van Buitenlandse Zaken een vreemdelingenpaspoort of naturalisatie hebben aangevraagd. Slechts een klein aantal in Nederland woonachtige vreemdelingen deed zo’n aanvraag.

Naturalisatie, het verlenen van het Nederlanderschap aan in Nederland of de Nederlandse koloniën gevestigde vreemdelingen, kwam tot ongeveer 1950 weinig voor. Een vreemdeling kon in Nederland goed wonen en werken zolang hij in zijn eigen levensonderhoud kon voorzien en niemand tot last was. Naturalisatie was duur en ook onnodig tenzij je in aanmerking wilde komen voor een hoge overheidsfunctie of, later, voor het kiesrecht. Tot 1950 woonden er dan ook relatief veel vreemdelingen in Nederland. Vanaf de jaren dertig nam het aantal vreemdelingen snel toe door de toestroom van Joodse vluchtelingen uit Duitsland.

Wie als vreemdeling een paspoort nodig had, en zich niet tot zijn eigen land kon richten, kon een vreemdelingenpaspoort aanvragen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken behandelde deze verzoeken (te herkennen aan het toegekende dossiernummer A152 VR). Hiervan zijn vooral persoonsdossiers, geordend op naam, en een aantal algemene dossiers bewaard gebleven.