Nationaal Archief. Collectie, tentoonstellingen en activiteiten

Sonsbeek buiten de perken

02-09-1971, Lage Vuursche

Ook ik heb Koningin Beatrix persoonlijk ontmoet – toen nog prinses Beatrix – in de tuin van Kasteel Drakensteyn op 2 september 1971. Zij en prins Claus wilden contact leggen met het artistieke leven in Nederland.

Mijn man was daarvoor ook uitgenodigd. Er was een tentoonstelling van Gooitzen de Jong en Arthur Spronken. De werken waren opgesteld in een 'tent' van Koningin Wilhelmina. Claus nam foto's van de aanwezigen en stelde zich dan verdekt op. Hij ging ook rond met cake. Ook Koningin Juliana (sportief gekleed in jagersjas en laarzen) en prinses Irene waren er.

Claus had ook een kunstwerk gemaakt. Hij had een gedeelte van het gazon gemaaid in de vorm van een cirkel. Deze had hij omheind met paaltjes en prikkeldraad. In het midden stond een bord met de de tekst: “Claus binnen de perken”. Dit naar aanleiding van de tentoonstelling  “Sonsbeek buiten de perken” in die periode.

Bij het voorstellen aan Beatrix stapte ik achteruit precies op de poot van haar hond. Hij piepte even. Ik keek om en zei: “Ga ik nu ook nog op jouw pootje staan?' Beatrix begon te lachen en zei: “Oh dat is niets, dan moet ie maar uitkijken en niet achter u gaan staan”. Later kwamen lakeien die plaids uitlegden op het gazon bij een vijver. Er kwam een orkest en we konden fijn genieten van de muziek onder het genot van het een en ander.

De uitnodiging heb ik goed bewaard. Het is lang geleden, ik ben nu 87 jaar, maar het blijft een fijne herinnering.

Reacties

Nieuwe reactie inzenden
Velden gemarkeerd met een sterretje (*) zijn verplicht
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Toegelaten HTML-tags: <p> <a> <em> <strong> <br> <abbr> <span>
  • Zet HTML-elementen in hoofdletters om naar kleine letters.
Uitgebreid
Zoek in collecties
Zoek in