gahetNA in the National Archives

Leve de koningin!

Informatie

Op 4 september 1948 doet koningin Wilhelmina na een regeerperiode van vijftig jaar afstand van de troon ten gunste van haar dochter prinses Juliana. Wilhelmina voelt al langere tijd dat zij niet meer de kracht heeft langer aan te blijven. Ze is moe na de intensieve oorlogsjaren en fysiek niet in goede conditie. Ook is ze teleurgesteld in de hoge verwachtingen die zij van de periode na de oorlog heeft: er is weinig tot geen politieke vernieuwing. Ook het staatkundig bestel blijft zoals het voor de oorlog was..

Al in 1947 draagt Wilhelmina de regering voor zes weken over aan Juliana. Maar haar omgeving vindt dat ze moet aanblijven tot haar vijftigjarig regeringsjubileum: het volk, nog herstellend van de Tweede Wereldoorlog, is toe aan een feest. In de radiotoespraak van 12 mei 1948 maakt Wilhelmina dan ook haar voornemen bekend om af te treden ná het voltooien van haar vijftigste regeringsjaar.


Ga naar het archiefstuk

Toon alles van Nederland en de wereld

www.gahetna.nl is a website of the National Archives of The Netherlands in cooperation with the Society for the National Archives and Spaarnestad Photo.
Advanced
Search in collections
Search in: