gahetNA in the National Archives

Aanslagen 11 september - Nederlandse missie ISAF

Timeline: Tijdbalk Nederlandse geschiedenis (500 - 2009)
Date: 2001

Op 11 september 2001 wordt de wereld opgeschrikt door terroristische aanslagen in de Verenigde Staten (VS). Fundamentalistische moslims kapen passagiersvliegtuigen. Ze boren de toestellen in het Pentagon in Washington en in beide wolkenkrabbers van het World Trade Center in New York, die vervolgens instorten. Een vierde vliegtuig, waarvan het doel waarschijnlijk het Witte Huis was, stort vroegtijdig neer. Het totale aantal slachtoffers wordt geschat op 3.000. 

Strijd tegen Al'Qaida in Afghanistan

De VS houdt het terroristennetwerk Al’ Qaida van Osama Bin Laden verantwoordelijk. De terroristenleider houdt zich schuil in Afghanistan. Het fundamentele Taliban-regime aldaar weigert hem uit te leveren en een oorlog is het gevolg.

 

De Taliban wordt verdreven, maar Bin Laden weet te ontsnappen. Eind december 2001 heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een troepenmacht (ISAF) ingesteld voor Afghanistan, die de vrede moeten garanderen. Ook Nederland neemt hier aan deel.

gahetNA is a website of the Society for the Nationaal Archief in cooperation with the Nationaal Archief and Spaarnestad Photo.
Advanced
Search in collections
Search in: