gahetNA in the National Archives

Molukse gijzelingen

Timeline: Tijdbalk Nederlandse geschiedenis (500 - 2009)
Date: 1977

Op 23 mei 1977 wordt een passagierstrein tussen Assen en Groningen gekaapt. Ongeveer tegelijkertijd worden de leerlingen en onderwijzers van een school in Bovensmilde gegijzeld. De daders zijn Zuid-Molukse jongeren.

 

Het is niet de eerste keer dat zij tot actie overgaan. Twee jaar eerder - in 1975 – waren zij ook verantwoordelijk voor een treinkaping. Hierbij vielen drie doden.

 

RMS: Republik Maluku Selatan

De gijzelnemers vragen met hun acties aandacht voor de oprichting van een Molukse republiek (Republik Maluku Selatan) onafhankelijk van Indonesië. Zij vinden dat de Zuid-Molukse regering in ballingschap en de Nederlandse overheid zich hier niet genoeg voor inzetten.

 

Gewelddadig einde

Evenals bij de eerste kaping wordt besloten beide gijzelingsacties in 1977 met geweld te beëindigen. Bij de bevrijdingsactie op 11 juni komen zes kapers om, evenals twee gijzelaars. In de school – waar de leerlingen na vier dagen zijn vrijgelaten - bieden de Molukkers geen weerstand.

gahetNA is a website of the Society for the Nationaal Archief in cooperation with the Nationaal Archief and Spaarnestad Photo.
Advanced
Search in collections
Search in: