gahetNA in the National Archives

Oliecrisis

Timeline: Tijdbalk Nederlandse geschiedenis (500 - 2009)
Date: 1973

In oktober 1973 breekt een nieuwe oorlog uit tussen Israël en Egypte. De Arabische lidstaten van de OPEC, de organisatie van olieproducerende landen, kondigen een embargo af tegen de Verenigde Staten en Nederland, vanwege hun pro- Israëlische houding.

 

Olie-embargo leidt tot rantsoen

Hoewel de olie-multinationals export en bestemming van de oliestromen verregaand kunnen manipuleren, brengt de aangetoonde afhankelijkheid van deze energiebron het Westen aan het schrikken. In Nederland gaat benzine op rantsoen en geniet het land van een aantal autoloze zondagen. Om de kwetsbaarheid van de samenleving te verminderen wordt voortaan een strategische oliereserve voor 90 dagen aangehouden. De regering-Den Uyl overtuigt de bevolking dat ‘het nooit meer wordt, zoals het was’.

 

Energiebesparing

De overheid dringt aan op energiebesparende maatregelen en zoekt naar nieuw winningsgebieden (Noordzee) en nieuwe producenten (Rusland). Alternatieve energievormen als zonneenergie en windenergie verlaten in hoog tempo de experimentele fase en worden dagelijkse praktijk.

gahetNA is a website of the Society for the Nationaal Archief in cooperation with the Nationaal Archief and Spaarnestad Photo.
Advanced
Search in collections
Search in: