gahetNA in the National Archives

Eerste Wereldoorlog - Belgische vluchtelingen

Timeline: Tijdbalk Nederlandse geschiedenis (500 - 2009)
Date: 1914 - 1918

In 1914 breekt de Eerste Wereldoorlog uit. De strijd gaat tussen de Centralen (Oostenrijk-Hongarije, Duitsland, Turkije en Bulgarije) en de Geallieerden (Servië, Rusland, een aantal West-Europese landen, Japan, Italië, Roemenië, Griekenland en de Verenigde Staten).

Moord op Frans-Ferdinand

Aanleiding is de moord op aartshertog-troonopvolger Frans-Ferdinand en zijn echtgenote op 28 juni 1914 te Sarajevo door de Serviër Gavrilo Princip. Oostenrijk-Hongarije grijpt de kans aan om zijn prestige in de Balkan te herstellen en verklaart Servië de oorlog. Een maand later zijn er al twee kampen te onderscheiden. Ook de aartsrivalen Frankrijk en Duitsland zijn bij de strijd betrokken. België wordt in augustus 1914 bezet door Duitse troepen.

Nederland behoudt neutraliteit

Nederland mobiliseert zijn legers om neutraal te kunnen blijven. Met veel moeite slaagt ons land erin die neutraliteit tot het einde van de oorlog in 1918 te handhaven.

Belgische vluchtelingen komen Nederland binnen

Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog hoopt naast Nederland ook België buiten de strijd te blijven. Begin augustus 1914 krijgt Brussel echter een ultimatum voorgeschoteld van de Duitsers, waarin een vrije doortocht van de troepen naar Frankrijk wordt geëist. België reageert afwijzend en de Duitse inval is het gevolg.

 

Door de gevechtshandelingen komt er snel een enorme vluchtingenstroom opgang. Vanaf begin augustus tot half oktober wijken ongeveer een miljoen Belgische burgers uit naar Nederland. De regering en lokale overheden staan voor de moeilijke taak de vluchtelingen op te vangen. Om de grensprovincies Limburg en Noord-Brabant te ontlasten worden zij verspreid over het hele land ondergebracht in tenten- en barakkenkampen, loodsen en fabriekshallen. Als er na de val van Antwerpen een einde komt aan de gevechten in het grensgebied probeert de overheid de vluchtelingen weer tot vertrek te bewegen. Desondanks blijven ongeveer 100.000 Belgen achter in Nederland tot na 1918.

gahetNA is a website of the Society for the Nationaal Archief in cooperation with the Nationaal Archief and Spaarnestad Photo.
Advanced
Search in collections
Search in: