gahetNA in the National Archives

Pamflet "Aan het volk van Nederland" verschijnt

Timeline: Tijdbalk Nederlandse geschiedenis (500 - 2009)
Date: 1781

Het begin van de patriottentijd wordt gelegd bij de verschijning van het pamflet ‘Aan het volk van Nederland’. Het was anoniem geschreven door Joan Derk van der Capellen tot den Pol, een onafhankelijk denker uit de Overijsselse Ridderschap. Als afgevaardigde in de Staten van Overijssel adviseert hij voor versterking van de vloot. Dat is strijdig met de plannen van de stadhouder en het beleid van de provincies die niet aan de kust liggen. Hij wordt tijdelijk geschorst om zijn tegendraadse standpunten.

Patriottistisch pamflet

Bij de ontevredenen in het land verwerft hij een heldenstatus. Volgens Van der Capellen bezit de stadhouder ten onrechte de hoogste macht in de Republiek. In zijn patriottisch pamflet zet hij uiteen waarom de positie van de stadhouder onrechtmatig is. Hij roept de burgers op hun aandeel in het landsbestuur op te eisen. Het pamflet wordt binnen een nacht door het land verspreid, en bij daglicht vrijwel meteen verboden. Maar het heeft zijn werk al gedaan: de Republiek is wakker geschud. Het pamflet is zo belangrijk dat het bijna het manifest van de patriottenbeweging van de jaren tachtig genoemd kan worden.

gahetNA is a website of the Society for the Nationaal Archief in cooperation with the Nationaal Archief and Spaarnestad Photo.
Advanced
Search in collections
Search in: