gahetNA in the National Archives

Eerste octooi

Timeline: Tijdbalk Nederlandse geschiedenis (500 - 2009)
Date: 1584

Simon Stevin krijgt in 1584 als eerste uitvinder een octrooi van de Staten-Generaal. Het gaat om een instrument om water weg te pompen. Veel meer is er helaas niet bekend over deze uitvinding. Waarschijnlijk was het een soort watermolen, want nadien steekt Stevin nog veel tijd en energie in het verbeteren van watermolens.

Bescherming van productieprocessen

Om de economie te stimuleren verstrekken vorsten en steden in de Late Middeleeuwen octrooien waarmee productieprocessen worden beschermd. Dit maakt het voor handelaren en ambachtslieden aantrekkelijk om zich in die gebieden te vestigen. In Nederland verlenen vanaf 1581 de Staten-Generaal zulke octrooien. Simon Stevin is in 1584 de eerste uitvinder die daar gebruik van maakt, voor een instrument om water weg te pompen. Voor de duur van enkele jaren is hij de enige persoon die dit instrument mag maken en gebruiken.

Huidige octrooiwet

De octrooiwet die we tegenwoordig hebben, stamt uit 1995. Om in aanmerking te komen voor een octrooi moet een uitvinding nieuw en vernieuwend zijn en de uitvinding moet uitvoerbaar zijn. Het octrooibureau bepaalt tenslotte of de geclaimde vondst een echte uitvinding is. Alle in Nederland aangevraagde octrooien vanaf 1584 worden bewaard in het Nationaal Archief, of komen daar binnenkort terecht.

gahetNA is a website of the Society for the Nationaal Archief in cooperation with the Nationaal Archief and Spaarnestad Photo.
Advanced
Search in collections
Search in: