gahetNA in the National Archives

Hoekse en Kabeljauwse twisten

Timeline: Tijdbalk Nederlandse geschiedenis (500 - 2009)
Date: 1346

Hoeken en Kabeljauwen zijn namen van twee rivaliserende groepen in Holland en Zeeland, die tussen het midden van de 14e en het eind van de 15e eeuw met elkaar strijden om de macht. In sommige jaren lopen hun gevechten uit op ware burgeroorlogen.

Geschil over opvolging graaf Willem IV van Holland

De aanleiding voor de eerste uitbraak van geweld is een geschil over de opvolging van de Hollandse graaf Willem IV. Omdat hij geen kinderen heeft, krijgt zijn zuster Margaretha, getrouwd met de Duitse keizer Lodewijk van Beieren, het graafschap in handen. Zij draagt al snel de regering en de graventitel over aan haar dertienjarige zoon Willem V. Deze staat onder invloed van een groep edelen, de kern van de Kabeljauwse partij.

 

Het verwijderen van andersdenkende edelen uit de grafelijke raad (de Hoeken) loopt uit op een (eerste) burgeroorlog, die tot 1358 zal duren. Ook in andere gewesten komen dergelijke tegenstellingen voor. De partijen heten daar Schieringers en Vetkopers (Friesland), Hekerens en Bronkhorsten (Gelderland) of Gunterlingen en Lichtenbergers (Utrecht).

gahetNA is a website of the Society for the Nationaal Archief in cooperation with the Nationaal Archief and Spaarnestad Photo.
Advanced
Search in collections
Search in: