gahetNA in the National Archives

Moord op Willem van Oranje

Timeline: Tijdbalk Nederlandse geschiedenis (500 - 2009)
Date: 10/8/1584

In 1580 doet de Spaanse koning Filips II Willem van Oranje, de leider van de Opstand, in de ban. Daardoor wordt Willem vogelvrij. De koning zet zelfs een prijs op Willems hoofd.

Balthasar Gerards

De fel katholieke Balthasar Gerards uit Franche-Comté ziet in 1584 zijn kans. Hij doet zich voor als hugenoot (een Franse protestant) en vertrekt naar Delft, waar Willem van Oranje woont in het Prinsenhof. Balthasar verstopt zich daar op 10 juli 1584 met twee pistolen achter een pilaar en wacht de prins op. Hij treft Willem van Oranje met enkele dodelijke schoten. Willem sterft, zijn laatste woorden zijn: ‘Mon Dieu, ayez pitié de mon âme… Mon Dieu, ayez pitié de ce pauvre peuple’ (God, wees mijn ziel genadig… God, ontferm u over dit arme volk).

 

Laatste woorden van Willem van Oranje

 

De Staten-Generaal worden onmiddellijk op de hoogte gebracht en de griffier tekent de laatste woorden van de vermoorde prins in het resolutieboek op.

gahetNA is a website of the Society for the Nationaal Archief in cooperation with the Nationaal Archief and Spaarnestad Photo.
Advanced
Search in collections
Search in: