gahetNA in the National Archives

Hongerwinter teistert westelijk Nederland

Timeline: Tijdbalk 23
Date: 1944 - 1945

Tijdens de laatste oorlogswinter is het ongekend koud en nat in Nederland. De gas- en stroomlevering is echter beperkt en onregelmatig. Ook zijn er - vooral in de steden - vrijwel geen levensmiddelen meer te krijgen. Mensen eten suikerbieten en tulpenbollen. Van overheidswege zijn Centrale Keukens ingericht. Maar de verstrekte maaltijden zijn weinig voedingrijk en van een matige kwaliteit. Veel stedelingen trekken dagelijks naar het platteland op zoek naar voedsel.

Daarnaast is er een levendige zwarte handel waar woekerprijzen gerekend worden. Veel mensen kampen met uitputtingsverschijnselen en zijn ondervoed. Het sterftecijfer is hoog. De Nederlandse regering in Londen dringt er bij de geallieerden op aan om de bevolking te hulp te komen. In samenwerking met het Rode Kruis worden voedseldroppings georganiseerd. Ook worden er in overleg met de Duitsers geallieerde konvooien met hulpgoederen toegelaten. Pas na de Duitse capitulatie kan de hulp op grote schaal op gang komen.

gahetNA is a website of the Society for the Nationaal Archief in cooperation with the Nationaal Archief and Spaarnestad Photo.
Advanced
Search in collections
Search in: