gahetNA in the National Archives

Collectie Postwaarden inzien?

Raadplegen originele stukken in de studiezaal

Wilt u onderzoek doen in de collectie Postwaarden? Dat kan op een aantal donderdagen in 2018. Maak vooraf een afspraak met de beheerder van de collectie. Origineel materiaal uit de collectie Postwaarden kunt u 1x per maand op afspraak inzien op de onderstaande donderdagen in 2018:

  • 28 juni
  • 23 augustus
  • 20 september
  • 18 oktober
  • 15 november
  • 13 december

Verzoek tot inzage 

Geef in uw verzoek aan wanneer u wilt komen en wat u wilt onderzoeken. De stukken uit de collectie postwaarden zijn nog niet zelf op te vragen. Geef in uw verzoek daarom aan om welk land het gaat, welke periode of welk jaar. Gaat het om een ontwerper? Wilt u de ontwerpen van een emissie bekijken of het gebruikte materiaal? De beheerder vertaalt uw vraag naar de stukken die voor u interessant zijn zodat we deze voor u klaar kunnen zetten. Het is niet mogelijk om gedurende de dag extra materiaal op te vragen. 

U kunt uw verzoek met datum en vraagstelling mailen onder de vermelding Collectie postwaarden.

Maak afspraak

Een rijke en diverse collectie

Het Nationaal Archief beheert de grootste en belangrijkste collectie postwaarden (postzegels en postwaardestukken) in Nederland. De collectie bestaat uit ca. 500.00 items (1852-heden) en ca. 1,5 miljoen buitenlandse postwaarden. 

De collectie bestaat uit materiaal van:

  • Ontwerpers
  • Staatsbedrijf der PTT of diens opvolgers t/m PostNL
  • Drukkerijen, zoals ’s Rijks Munt, Joh. Enschedé, diverse buitenlandse drukkerijen
  • particulieren

De collectie bevat voor de postwaarden van Nederland en overzeese gebiedsdelen niet alleen het ontwerp- en drukproces, maar ook het uitgegeven materiaal, gebruikt en ongebruikt en gespecialiseerd naar papier, gom, perforaat en kleur.

Interessant voor een breed publiek

De collectie is interessant voor iedereen die meer wil weten over de geschiedenis van postwaarden.  Postzegelverzamelaars, filatelisten en posthistorici kunnen onderzoek doen naar de drukgeschiedenis, het gebruik van formulieren door de PTT of de emissie van postzegels. Voor kunsthistorici en grafisch vormgevers is de collectie belangrijk vanwege het uitstekende design: het Staatsbedrijf der PTT was het eerste overheidsbedrijf in Nederland dat veel aandacht aan vormgeving besteedde en daarin ook internationaal vooruitstrevend was. 

Een indruk van de ontwerpen en proeven van Nederlandse postwaarden krijgt u op www.postzegelontwerpen.nl

Plaats en tijd

Den Haag

28 June 2018 - 13 December 2018
\n
www.gahetna.nl is a website of the National Archives of The Netherlands in cooperation with the Society for the National Archives and Spaarnestad Photo.
Advanced
Search in collections
Search in: