gahetNA in the National Archives

Massa-immigratie en de VOC


Den Haag

Hoe Nederlands is de Verenigde Oost-Indische Compagnie eigenlijk? De welvaart die de VOC brengt, zorgt in de 17e en 18e eeuw voor een grote migratiestroom. Zondag 29 oktober  vertelt migratiehistoricus Leo Lucassen in het Nationaal Archief over de aantrekkingskracht van de Compagnie, de rol van de nieuwkomers in het bedrijf en de redenen om te migreren naar de Republiek.

De opkomst van de VOC bracht een stroom immigranten op de been die ook wilde profiteren van de welvaart en werkgelegenheid die de Compagnie bood. Hoe ging dat er toen aan toe, hoe integreerde deze nieuwkomers in de Nederlandse maatschappij en hoe open stonden toen de grenzen.

Maand van de Geschiedenis

Het Nationaal Archief heeft Leo Lucassen uitgenodigd in het kader van de Maand van de Geschiedenis. Het thema van de maand van de geschiedenis is geluk. Is geluk alleen een product van deze tijd of zijn mensen altijd bezig het geluk te vinden?

Leo Lucassen

Prof. dr. Leo Lucassen is hoogleraar “Global Labour and Migration History” aan de Universiteit Leiden en directeur onderzoek bij het Internationale Instituut voor Sociale Geschiedenis.

Praktische informatie

Zondag 29 oktober van 13.00 – 14.00 uur
Nationaal Archief, Prins Willem-Alexanderhof 20, Den Haag
Kosten: € 10,- (inclusief entree De wereld van de VOC en koffie/thee)
Aanmelden via events@nationaalarchief.nl of bestel uw ticket online

De wereld van de VOC

Van 1602 tot 1798 heerst de Verenigde Oost-Indische Compagnie over de handel in het oostelijke deel van de wereld. Voor het eerst brengt het Nationaal Archief topstukken uit het VOC-archief samen in de tentoonstelling. Ga mee op ontdekkingsreis langs unieke kaarten, scheepsjournalen, brieven en tekeningen uit 200 jaar VOC-geschiedenis. Persoonlijke verhalen brengen de VOC-tijd tot leven en laten zien dat de geschiedenis doorwerkt in het heden en soms nog verrassend actueel is.

De VOC is een begrip in Nederland en daar buiten, maar roept naast trots ook negatieve emoties op als het gaat om de erkenning van slavernij en onderdrukking. Tegenover het succesverhaal van wat de eerste multinational in de wereldgeschiedenis wordt genoemd, staan verhalen over roof, geweld, gruwelijkheden en onderdrukking. Meer informatie: www.gahetna.nl/voc

Bij de tentoonstelling organiseert het Nationaal Archief een gevarieerd programma met lezingen, workshops en rondleidingen. Naast Leo Lucassen zijn er lezingen van  Joris Luyendijk en Reggie Baay. Bekijk het complete programma op www.gahetna.nl/agenda

Nationaal Archief

Het Nationaal Archief beheert en presenteert bijna duizend jaar geschiedenis van Nederland. 137 kilometer archieven, 15 miljoen foto’s, 300.000 kaarten en tekeningen en 440 terabyte aan digitale bestanden vormen het geheugen van Nederland. Of het nu het archief van ons parlement, de VOC of de KNVB is; het is te vinden in het Nationaal Archief. www.gahetna.nl

De wereld van de VOC

24 februari 2017 tot en met 7 januari 2018
Nationaal Archief, Prins Willem-Alexanderhof 20 Den Haag

Redactioneel bericht: 
Meer informatie via: Marieke Istha, marieke.istha@nationaalarchief.nl 06-11332195
www.gahetna.nl is a website of the National Archives of The Netherlands in cooperation with the Society for the National Archives and Spaarnestad Photo.
Advanced
Search in collections
Search in: