gahetNA in the National Archives

Maak een selfie met een VOC-straatnaam en win!


Den Haag

In ons dagelijks leven komen we vaker in aanraking met de VOC-geschiedenis dan we denken. Nederland kent bijvoorbeeld honderden straatnamen die refereren aan de VOC-tijd, zoals de Jan van Riebeekstraat in Den Haag of het VOC-plein in Rotterdam. Maak jij een selfie met een VOC-straatnaambord? Dan maak je kans op een gratis bezoek aan de tentoonstelling De wereld van de VOC in het Nationaal Archief en op Het Grote VOC Boek!

 

#VOCstraat

In de maand april belicht het Nationaal Archief via Facebook, Twitter en Instagram de achtergrond van VOC-straatnamen. Wie waren deze mensen waar onze straten naar zijn vernoemd en wat hebben zij betekend voor de VOC en Nederland? Help mee met VOC-straatnamen zoeken, deel een selfie met een straatnaambord op Facebook, Twitter of Instagram met de hashtag #VOCstraat. Posten kan tot en met 30 april, begin mei maakt het Nationaal Archief de winnaar bekend.

De wereld van de VOC

Van 1602 tot 1798 heerst de Verenigde Oost-Indische Compagnie over de handel in het oostelijke deel van de wereld. Voor het eerst brengt het Nationaal Archief topstukken uit het VOC-archief samen in de tentoonstelling. Ga mee op ontdekkingsreis langs unieke kaarten, scheepsjournalen, brieven en tekeningen uit 200 jaar VOC-geschiedenis. Aan de hand van persoonlijke verhalen brengen we de VOC-tijd tot leven en laten we zien dat de geschiedenis doorwerkt in het heden en soms nog verrassend actueel is.

Meer informatie: www.gahetna.nl/voc.

Bij de tentoonstelling organiseert het Nationaal Archief een gevarieerd programma met lezingen, workshops en rondleidingen. Er zijn lezingen van Matthias van Rossum, Michel Ketelaars, Nelleke Noordervliet en Danny Jansen. Bekijk het complete programma op www.gahetna.nl/agenda.

Nationaal Archief

Het Nationaal Archief beheert en presenteert bijna duizend jaar geschiedenis van Nederland. 137 kilometer archieven, 15 miljoen foto’s, 300.000 kaarten en tekeningen en 440 terabyte aan digitale bestanden vormen het geheugen van Nederland. Of het nu het archief van ons parlement, de VOC of de KNVB is; het is te vinden in het Nationaal Archief.

www.gahetna.nl/voc

Redactioneel bericht: 
www.gahetna.nl is a website of the National Archives of The Netherlands in cooperation with the Society for the National Archives and Spaarnestad Photo.
Advanced
Search in collections
Search in: