gahetNA in the National Archives

Hof van Holland: Remissies en pardonnen, Soort gratie: Remissie

All results...

Soort gratie Remissie

Gratie Mechelen

Gratieverlener Karel V

Suppliant(en) Pieter Jacopszn

Woonplaats dader(s) Gapinge

Soort delict Doodslag

Delict 's-Heer Arendskerke

Gedagvaarde officier Adolff Hardinck, rentmeester Bewesterschelt en Claes van Dam sustituut van de Procureur-Generaal van Holland

Amende civiel 4 Carolus guldens en de kosten van de justitie

Advies gevraagd aan Adolff Hardinck, rentmeester Bewesterschelt

Toedracht en bijzonderheden Pieter Jacobszn uit Gapinge op Walcheren heeft een remissiebrief i.v.m. een door hem begane doodslag op Jan Pietersz zijn neef. In 1522 had zijn zus Nele, haar 15-jarige zoon Jan Pietersz bij een meester in de leer gedaan om een ambacht te leren. Omdat hij niet wilde deugen en steeds wegliep, vroeg Nele of Pieter hem wilde opleiden. Dat heeft hij zo goed mogelijk gedaan. Op een gegeven moment moet Jan op het huis en de dieren in de wei passen, maar is hij weer weggelopen. Als Pieter thuis komt, ontdekt hij dat zijn vee op het land van anderen is gaan lopen en geschut is, waardoor Pieter schade lijdt. Zijn zus vraagt of Pieter haar zoon wil zoeken en "castyen" Hij vindt de knaap op 15 augustus 1522 (Onze Lieven Vrouwendag) in 's-Heer Arendskerke. Hij geeft hem met zijn hand twee klappen op het hoofd, zodat hij valt. En omdat hij boos is, geeft hij hem ook nog twee schoppen. Daarna keert hij huiswaarts in de verwachting dat de jongen hem zal volgen, maar wordt terug geroepen. Jan sterft. Pieter betreurt dit en heeft zich met de familie verzoend. Toch vreest hij de justitie, hij wil graag gratie. Deze krijgt hij. Alle gedagvaardigden, ook de officier(en) consenteren in het interinement. (het interinement heeft als datum 2 maart 1527 stilo curie Hollandie = 2-3-1528)

Bronverwijzing Nummer toegang: 3.03.01.01, inventarisnummer: 3543, folionummer: 00153

Actions

www.gahetna.nl is a website of the National Archives of The Netherlands in cooperation with the Society for the National Archives and Spaarnestad Photo.
Advanced
Search in collections
Search in: