Back

Hof van Holland: Decreten, Verwijzing akte: 3390/1663/089

Verwijzing akte 3390/1663/089
Datum decreet 1663-07-31
Decreet Willig
Namen impetranten Mr. Johan Boot en Mr. Justinus Coljer, advocaten Hof van Holland, namens de crediteuren van Juffrouwe Josina van Willigen, weduwe van Mr. Symon van der Meijde, generaal van de Munt (van deze landen) (volgens het verbaal van 6-11-'58 voor Mr. Hugo Blocq, raad Hof van Holland) gecommiteerd tot de verkoop.
Namen eigenaren Josina van Willigen
Namen opposanten Mr. Johan Brandijn in plaats van Jacob van der Burch door het hof aangewezen als directeur van de boedel van Robbrecht van der Burch; Catharina van Willigen, joffr. Margareta van Borsselen en Mr. Hendrick van Willigen.
Namen kopers Johan van Berckel, ontvanger-generaal van Holland voor hemzelf en voor Jacob van Volbergen, secretaris van de generaliteitsrekenkamer en Mr. Willem Bisschop, secretaris van de Weeskamer van Rotterdam.
Bijzonderheden juffr. Josina van Willigen krijgt het recht over de verdere aanwas van deze kavels te beschikken en krijgt de tienden toegewezen. Zij was aan deze twee kavels gekomen via verkaveling en ruil met 6 kavels die onder de erfgenamen van wijlen Hendrick Ottensz van Willigen, waaronder 19 morgen met de tienden leen van de gravelijkheid van Holland verdeeld waren. De twee kavels zijn verder belast met renten ten behoeve van de erven jonkheer Gout (650 gulden per jaar) + 100 gulden op buitendijks land, apart gelegen in Noord Nieuwland ten noorden van Maassluis, afkomstig van de erfgenamen van Elisabeth Aelbrecht van Gelre, strekkend buiten de Maasdijk tot in de Maas, welke renten losbaar zijn. De erfpacht op het gehele Noord Nieuwland komt de heer Van der Werve en de kerk van Maasland toe. Verkoopdatum 17-2-'59 in de kastelenij van het Hof. Mr. Blocq is inmiddels overleden. Jhr. Gout wordt ook genoemd: Jhr. Gout tot Doornick. Er is nog sprake van 3 morgen land tussen de oude relle en de Maasdijk, zonder dat er zandhoogten onder begrepen zijn. Niet inbegrepen bij de koop zijn 30 morgen in Ossenisse. Genoemd wordt ook een Carel van Willigen, ingeland. Prijs 475 gulden per morgen. Geafficheerd te Maasland en Delft. Opposanten trekken hun bezwaren in.
Onroerend- en roerend goed Maassluis, bij -, in het Noord-Nieuwland, onder de ambacht van Maasland: 1). Een kavel op de kaart getekend no. 1, groot 22 morgen, 5 hond en 44 roeden met huizen, schuren, stallen, 2 bergen en een duiventil, buur Leendert Dircksse Bogaert, en ten zuiden: 2). Het volgende kavel, getekend no. 2, groot 22 morgen, 5 hond en 44 roeden, buur ten zuiden Carel van Willigen, beide kavels grenzend aan de Hoge Maasdijk en tot in de Maas.