Back to search results

2.13.179 Inventaris van het archief van het Regiment Aan- en Afvoertroepen en voorgangers, 1944-1985

Het archief betreft voornamelijk uitvoering op het gebied van de logistiek voor de Landmacht. Het archief bestaat uit brievenboeken, correspondentie, vrachtbrieven, laad- en losrapporten en kamporders.
Enter a search query
PreviousNext

Archief

Titel

2.13.179
Inventaris van het archief van het Regiment Aan- en Afvoertroepen en voorgangers, 1944-1985

Auteur

PWAA

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2008 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Koninklijke Landmacht: Regiment Aan- en Afvoertroepen
KL / Reg. AAT

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1944-1985

Archiefbloknummer

D84

Omvang

; 121 inventarisnummer(s) 2,00 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten. Geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Ministerie van Defensie/Regiment Aan- Afvoertroepen

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief betreft voornamelijk uitvoering op het gebied van de logistiek voor de Landmacht. Het archief bestaat uit brievenboeken, correspondentie, vrachtbrieven, laad- en losrapporten en kamporders.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
De Aan- en Afvoertroepen waren de transporteenheden van de Nederlandse Krijgsmacht, die als taak hadden de gevechtseenheden van de Landmacht te bevoorraden. Op 25 oktober 1944 kwam het "Korps Motortransport Nederland" (MTN) tot stand. Binnen enkele maanden waren er 7 compagnieën met zo’n 200 voertuigen per compagnie. Deze werden onder Engels bevel geplaatst met de naam "General Netherlands Transport company" (GNT-coy). Op 15 oktober 1945 werd al het personeel gestationeerd op het "Depot Aan- en Afvoertroepen" en werd de naam MTN gewijzigd in "Korps Aan- en Afvoertroepen". Ook in Nederlands-Indië waren onderdelen van de AAT actief. Gelet op de enorme uitgestrektheid van het gebied bestond er een grote behoefte aan transporteenheden. In de eerste maanden van 1946 werden AAT-eenheden geformeerd. In totaal hebben 23 Nederlandse en 7 KNIL-transportcompagnieën aan de talloze transporten deelgenomen waarbij vele honderdduizenden kilometers over doorgaans zeer slechte wegen en vaak onder gevaarlijke omstandigheden werden afgelegd. Eind 1947 vond een reorganisatie van het Korps AAT plaats. Op 1 oktober 1947 werd het Regiment Aan- en Afvoertroepen opgericht; het regiment zette de traditie van het voormalige Korps Motordienst voort en bestond uit een opleidingseenheid en een vijftal transporteenheden. De overgang van de Koninklijke Landmacht naar een op Amerikaanse leest geschoeide organisatie (begin jaren vijftig) had ook gevolgen voor de transporteenheden zowel voor de eenheden van het legerkorps als van de Nationale sector. Het aantal eenheden werd kleiner, net als de omvang van de eenheden.
In 1966 werd uit het Regiment Aan- en Afvoertroepen een Rij-instructiebataljon geformeerd. In 1967 ging het Depot Aan- en Afvoertroepen over op het Opleidingscentrum Aan- en Afvoertroepen.
Gedurende het bestaan was de AAT onder andere actief bij de Watersnoodramp in 1953, de vervoersstakingen in Amsterdam, transporten van en naar Duitsland en als onderdeel van Unifil in Libanon (1979-1985). Bij dit alles treden twee grote regels van de AAT op de voorgrond:
het vervoer van personeel en goederen over zee, over de weg, per spoor, door de lucht of per binnenschip en het bezorgen van te vervoeren personeel en/of goederen op de juiste tijd en op de juiste plaats. Het wegvallen van de muur in 1990 had ook gevolgen voor de AAT. Met als markant punt in 1995 de vorming van een tweetal bevoorradings- en transportbataljons waarbij zowel Intendance eenheden als Aan- en Afvoertroepen eenheden naast elkaar in het hetzelfde bataljon zijn opgenomen. In 1992 leverde Nederland een transportbataljon (105 Transportbataljon) voor humanitaire vervoerstaken in het voormalige Joegoslavië. Later is deze eenheid gereorganiseerd tot een logistiek transportbataljon voor de aldaar eigen aanwezige Nederlandse eenheden.
Het Regiment Aan- en Afvoertroepen mocht als eerste dienstvak op 18 november 1975 uit handen van ZKH Prins Bernhard het door Hare Majesteit Koningin Juliana toegekende vaandel ontvangen.
In 2000 werd het Regiment Aan- en Afvoer- troepen opgeheven. Al het personeel ging over naar het nieuw opgerichte Regiment Bevoorrading- en Transporttroepen.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Dienstonderdelen van de Aan- en Afvoertroepen hebben op verschillende data archieven naar het Bureau Centraal Archievendepot (CAD) in Rijswijk overgebracht, waar dit werd opgeslagen. Uit het archief van AAT is al meerdere keren materiaal vernietigd, waaronder uit de periode 1950-1979. Hiervan zijn processen-verbaal teruggevonden. Er is tevens een deel van het archief overgebracht naar het Nationaal Archief. Het gaat hier om dienstonderdelen van de AAT die in Nederlands-Indië hebben deelgenomen aan de politionele acties. Deze dienstonderdelen zijn onder inventarisnummer 2.13.132 in het NA terug te vinden.
PWAA heeft op 23 januari en 6 en 20 februari het archief geschouwd. De schimmelcheck door de Firma Hoogduin is uitgevoerd op 12 februari en heeft geen bijzonderheden opgeleverd.
De verwerving van het archief
Het archief is in 2008 door het ministerie van Defensie overgebracht naar het Nationaal Archief, krachtens artikel 12 van de Archiefwet 1995.
Overbrenging van een overheidsarchief

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het archief betreft voornamelijk uitvoering op het gebied van de logistiek voor de Landmacht. Het archief bestaat uit brievenboeken, correspondentie, vrachtbrieven, laad- en losrapporten en kamporders. Het archief bevat geen fotomateriaal, technische tekeningen, audiovisuele of digitale documenten. Wel bevat het archief routekaarten. Er zijn documenten in de Franse taal aangetroffen. Het archief heeft bij het Centrale Archievendepot (CAD) gestaan en is voor de selectie overgebracht naar het PWAA in Rotterdam.
Selectie en vernietiging
Selectie heeft op zo hoog mogelijk niveau per dossier plaatsgevonden aan de hand van de volgende selectielijsten:
BSD Militair materieel, 1945-, (RIO 20); stcr. 2007/79.
BSD Militair Personeel, 1945-, (RIO 25); stcr. 2006/46.
BSD Militaire operatiën, 1945-, (RIO 50); stcr. 2005/113.
BSD Overheidsinformatievoorziening, 1945-, (RIO 92); stcr. 2003/202
BSD Organisatie rijksoverheid, 1945-(RIO 143); stcr. 2005/245.
Dit archief bevat geen bescheiden die bewaard worden op grond van de hardheidsclausule art. 5 lid e van het Archiefbesluit.
Aanvullingen
Voor dit archief worden geen aanvullingen verwacht
Verantwoording van de bewerking
Bij aanvang van de bewerking bedroeg de omvang van het archief 20,625 meter en er zijn 165 dozen aangetroffen. De omvang van het archief na bewerking omvat 1,75 meter en beslaat de periode 1944-1985. Het gedeelte dat is vernietigd omvat 18,9 meter.
Alle stukken zijn van nietjes, plakband en overige hechtmiddelen ontdaan en verpakt in zuurvrije omslagen en zuurvrije archiefdozen. Ze zijn daarna genummerd volgens de inventaris. De omslagen en dozen zijn voorzien van etiketten. Van de te vernietigen stukken is een lijst van vernietiging opgesteld en deze is aan het ministerie van Defensie ondertekend.
Ordening van het archief
De structuur van de inventaris in Mais Flexis is gesplits naar onderdeel. De indeling van de zorgdrager is aangehouden om de overzichtelijkheid van de stukken te waarborgen. De dossiers zijn op onderwerp geordend.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. er zijn geen beperkingen krachtens auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Koninklijke Landmacht: Regiment Aan- en Afvoertroepen, nummer toegang 2.13.179, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, KL / Reg. AAT, 2.13.179, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
Er is tevens een deel van het archief overgebracht naar het Nationaal Archief. Het gaat hier om dienstonderdelen van de AAT die in Nederlands-Indië hebben deelgenomen aan de politionele acties. Deze dienstonderdelen zijn onder inventarisnummer 2.13.132 in het NA terug te vinden.

Inventories