Back to search results

2.05.32.15 Inventaris van het archief van het Nederlandse Consulaat te Bouchir, 1888-1934

Enter a search query
PreviousNext

Archief

Titel

2.05.32.15
Inventaris van het archief van het Nederlandse Consulaat te Bouchir, 1888-1934

Auteur

J.P. de Haas

Versie

04-07-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1973 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Consulaat Bouchir (Iran / Perzië)
Consulaat Bouchir

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1888-1934

Archiefbloknummer

Z21090

Omvang

; 7 inventarisnummer(s) 0,15 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Consulaat Bouchir

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het Consulaat te Bouchir werd opgericht in 1868 en was aanvankelijk een belangrijke post vanwege de Javaanse suikerhandel op Bouchir. Met het wegvallen van deze handel na de suikercrisis, eind 19e eeuw, verdween de voornaamste betekenis van de post Bouchir. Vanaf 1900 werd het consulaat waargenomen door Franse en Britse gezanten. Het Consulaatsarchief bevat in hoofdzaak uit een serie ingekomen en minuten van uitgaande stukken.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Het Consulaat te Bouchir
In 1868 werd in Bouchir de eerste consulaire post en tevens de eerste officiële Nederlandse vertegenwoordiging in Perzië opgericht met als titularis R.C. Keun. (Benoemd bij Koninklijk besluit van 15 februari 1868).
Zijn ressort strekte zich uit over Perzië, Irak en enige staatjes aan de zuidkust van de Perzische golf. In 1879 kreeg Keun de persoonlijke titel van consul-generaal.
In de loop der jaren ging Bouchir in betekenis achteruit. De suikercrisis had ertoe geleid dat er geen aanvoer van Javasuiker meer plaatsvond. Hierdoor viel een voorname reden van bestaan van de post weg. Zo werd het consulaat-generaal voor Perzië in 1889 overgeplaatst naar Teheran, dat de laatste jaren voor de handel belangrijker was geworden. Keun ging naar Bangkok. In Bender Bouchir bleef een consulaat.
W. Groeneweg werd bij Koninklijk besluit van 22 april 1890/34 tot consul te Bender Bouchir benoemd. Hij vervulde deze post tot hij ontslag kreeg bij Koninklijk besluit van 29 april 1895/45.
Als opvolger werd H.C. van der Zee aangesteld (bij Koninklijk besluit van 7 april 1897/30), die als consul werkzaam was tot hij bij Koninklijk besluit van 30 januari 1900/28 zijn ontslag nam.
De waarnemend consul W. Moesman droeg het beheer van het consulaat in 1903 over aan de vice-consul van Frankrijk, R. Chaloin. Vanaf deze tijd werd het beheer van het consulaat waargenomen door Frankrijk (1903-1911 en 1926-1934) en Groot-Brittannië (1913-1925). De Perzische regering liet enkele malen weten het niet eens te zijn met de waarneming van het Nederlandse consulaat door andere mogendheden.
Het consulaat Bouchir werd opgeheven bij Koninklijk besluit van 24 oktober 1934/41.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief is in 1987 door het Ministerie van Buitenlandse Zaken aan het Algemeen Rijksarchief overgedragen. De omvang van het archief bedraagt 0.2 m'.
Overbrenging van een overheidsarchief

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging
Uit het archief werd volgens de vernietigingslijst, vastgesteld bij beschikking van de Minister van Buitenlandse Zaken van 19 april 1960/APA-25691 en van de Staatssecretaris van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen van 5 april 1960/69502 0.2 m' vernietigd.
Verantwoording van de bewerking
Bij de inventarisatie bleek het archief in hoofdzaak te bestaan uit een serie ingekomen en minuten van uitgaande stukken. Deze ordening werd gedeeltelijk gewijzigd: de stukken betreffende organisatie en functionarissen werden afgezonderd.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Consulaat Bouchir (Iran / Perzië), nummer toegang 2.05.32.15, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Consulaat Bouchir, 2.05.32.15, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar

Inventories