Back to search results

1.11.06.05 Inventaris van microfilms en -fiches van elders berustende archiefbescheiden: Uitgiftebrieven van Gronden te Suriname, 1743-1764, 1778-1824

De collectie uitgiftebrieven van gronden te Suriname bevat in chronologische volgorde de resoluties van de gouverneur van Suriname tot de uitgifte van een grondbrief aan diverse belanghebbenden. De jaargangen 1764-1777 ontbreken vanwege de zeer slechte materiële staat.
Enter a search query
PreviousNext

Archief

Titel

1.11.06.05
Inventaris van microfilms en -fiches van elders berustende archiefbescheiden: Uitgiftebrieven van Gronden te Suriname, 1743-1764, 1778-1824

Auteur

W. Hulshof, E.A.T.M. Schreuder

Versie

08-05-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1992 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Microfilms Uitgiftebrieven van Gronden te Suriname
Suriname Uitgiftebrieven van Gronden

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1743-1824

Archiefbloknummer

GE105

Omvang

17 inventarisnummer(s)

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands.

Soort archiefmateriaal

Geschreven en gedrukte documenten. Kennis van het 18e en 19e eeuwse handschrift is noodzakelijk.

Archiefdienst

Nationaal Archief

De originelen bevinden zich in

Nationaal Archief van Suriname, Paramaribo

Archiefvormers

Directie van de Sociëteit van Suriname

Samenvatting van de inhoud van het archief

De collectie uitgiftebrieven van gronden te Suriname bevat in chronologische volgorde de resoluties van de gouverneur van Suriname tot de uitgifte van een grondbrief aan diverse belanghebbenden. De jaargangen 1764-1777 ontbreken vanwege de zeer slechte materiële staat.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Deze stukken betreffen de uitgifte van gronden over de perioden 1743-1764 en 1778-1824 door het gouvernement in Suriname. Grond in Suriname werd uitgegeven onder "grondheerlijke" verhoudingen. De eigenaars verkregen de grond in "allodiaal eigendom en erfelijk bezit" van de Sociëteit van Suriname. De Sociëteit (en rechtsopvolgers) trad in feite op als souverein en eigenaar van de kolonie Suriname, op grond van het octrooi aan haar verleend door de Staten Generaal.
De grond was vrij van feodale verplichtingen, zoals bijvoorbeeld het verrichten van herendienst. Wel was de eigenaar verplicht aan een aantal voorwaarden te voldoen, zoals bijvoorbeeld het binnen een bepaalde tijd in cultuur brengen van de grond. Bleef een eigenaar in gebreke dan verviel de grond weer aan de Sociëteit van Suriname. De gronden werden uitgegeven door middel van grondbrieven, ook warrants genoemd, waarin de voorwaarden voor de uitgifte werden vastgelegd. De gouverneur van Suriname had de bevoegdheid tot uitgifte van gronden.
In het Regeringsreglement van 1815 voor Suriname werd die bevoegdheid toegekend aan de koning. Bij K.B. van 20 december 1820 werd een model-grondbrief vastgesteld. In principe bleef de uitgifte van gronden zoals die door de Sociëteit van Suriname had plaatsgevonden onveranderd en werd de grond uitgegeven in "allodiaal eigendom en erfelijk bezit". ( Encyclopedie van Nederlandsch West-Indië, red. H.D. Benjamins en J.F. Snelleman, Den Haag-Leiden 1914-1917, p.337 e.v. G.J. van Grol, De grondpolitiek in het West-Indisch Domein der Generaliteit, 2 dln. 's-Gravenhage 1942, II, hoofdst. II. )
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
Duplicaatcollectie (Eigen bezit)

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
De registers bevatten in chronologische volgorde de resoluties van de gouverneur van Suriname tot de uitgifte van een grondbrief aan belanghebbende. In de registers van 1824 is bij elke resolutie een 'certificaat relatief', waarin de grond staat omschreven, en een plattegrond gevoegd. Alle registers, met uitzondering van de registers van 1821 en 1824, hebben een index op naam van belanghebbende met een verwijzing naar de pagina waarop de resolutie staat ingeschreven.
Het eerste register van 1824 (film nr. 1.1.1404) bevat een lijst waarin is opgenomen: datum van uitgifte van de grondbrief, naam van het betreffende erf of grond, naam van de belanghebbende en de ligging van het perceel/de percelen. Gronden die geen naam hadden kregen de eerste letter van de naam van de dichtstbijzijnde geografische plaats en een nummer
Bij het raadplegen van de films dient men er rekening mee te houden dat, als gevolg van de vaak slechte materiële staat van de stukken ten tijde van de verfilming, de films moeilijk tot nauwelijks leesbaar zijn.
In het overzicht staat per microfilm aangegeven welke jaren de stukken betreffen.
Verantwoording van de bewerking De registers van uitgiftebrieven van gronden zijn in 1949-1951 vanuit Suriname naar het Algemeen Rijksarchief in Nederland verzonden om te worden verfilmd. Tot de microverfilming van de stukken tot 1828 werd besloten, nadat de Algemeen Rijksarchivaris pogingen had ondernomen deze stukken naar het Algemeen Rijksarchief te doen overbrengen. Door het toenmalig gouvernement van Suriname werd overbrenging naar het Algemeen Rijksarchief echter niet opportuun geacht. ( Algemeen Rijksarchief, Archief van de Eerste Afdeling, 1949, nrs. 64, 123, 206. ARA, Archief van de Rijksarchiefdienst, Centrale Directie, 1949: inv.nrs. 12 (correspondentienr. A145/A399), 13 (A399); 1950, inv.nrs. 15 (A13), 16 (A309), 17 (414), 1951, inv.nrs. 19 (A105), 20 (A320 en A412) en 1952, inv.nr. 22 (A40). )
Een aantal stukken moest worden gerestaureerd.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Na onderzoek bleek dat de stukken in de bundels 1764-1770 en 1770-1777 niet gerestaureerd en verfilmd konden worden als gevolg van de slechte materiële staat waarin zij verkeerden. ( ARA, RAD-C.D., 1950, inv.nrs. 16 (A309) en 17 (A414). ) Deze bundels ontbreken dus in onderstaand overzicht.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Microfilms Uitgiftebrieven van Gronden te Suriname, nummer toegang 1.11.06.05, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Suriname Uitgiftebrieven van Gronden, 1.11.06.05, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Bewaarplaats van originelen
Het originele materiaal bevindt zich in het Domeinkantoor te Suriname.
Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn in kopievorm beschikbaar

Inventories