Back to search results

2.13.193 Inventaris van het archief van de Troepencommandant Aruba en Curaçao, 1947-1951

Enter a search query
PreviousNext

Archief

Titel

2.13.193
Inventaris van het archief van de Troepencommandant Aruba en Curaçao, 1947-1951

Auteur

J. Rijpstra

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2008 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Troepencommandant Aruba en Curaçao
Troepencomm. Aruba en Curaçao

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1974-1951

Archiefbloknummer

D98

Omvang

; 91 inventarisnummer(s) 0,80 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Ministerie van Overzeesche Gebiedsdelen / Troepencommandant Aruba en Curaçao (1947-1949) Ministerie van Uniezaken en Overzeese Rijksdelen / Troepencommandant Aruba en Curaçao (1950-1951))

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief is primair ingedeeld in stukken van de Troepencommandant Aruba en de Troepencommandant Curaçao. In het gedeelte van Aruba bevinden zich tevens de stukken van de Commandant Autodienst Aruba en de Commandant Motordienst van Aruba. De stukken van beide Troepencommandanten gaan nauwelijks over algemene zaken. Er zijn enkele stukken aangaande de organisatie van de Troepen en maandrapporten, maar het overgrote deel van het archief bestaat uit stukken van bijzondere aard.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
De Antillen en Suriname als onderdelen van het Koninkrijk der Nederlanden raakten met de Duitse aanval op Nederland op 10 mei 1940 betrokken in de Tweede Wereldoorlog. Hoewel de strijd in eerste instantie de gebiedsdelen niet raakte namen de autoriteiten hun maatregelen, mede met het oog op de bauxietwinning en de olieraffinaderij. Een van de maatregelen was de instelling door de gouverneur van een Algemeen Militair Commando op 11 mei 1940. Naast de Nederlandse troepen kwamen ook Franse en Britse troepen onder het commando, later gevolgd door Amerikaanse. Dit leidde tot een gewijzigde bevelsverhouding.
Troepencommandant Aruba
Op 19 augustus 1942 werd bij beschikking no. 4534 van de Algemeen Militair Commandant (AMC) de Instructie van de Commandant Nederlandse Troepen te Aruba (CNTA) vastgesteld. De CNTA stond administratief rechtstreeks onder de bevelen van de Oudst Aanwezend Zeeofficier Aruba (OAZA) en operatief onder de geallieerde Commander Ground Forces Aruba.
De CNTA was onder andere:
"(...) belast met de regelingen van garnizoensdiensten, wachten, posten en patrouilles (... en ...) met de controle op het gedrag der militairen in het openbaar en op de door den OAZA vastgestelde algemeene regels omtrent passagieren en bezoeken van inrichtingen van vermaak."
In september 1945 werd een eerste aanzet gegeven tot een reorganisatie van de "Troepen" op Aruba. Beoogd werd het oprichten van een vlotte parate eenheid, met grote vuurkracht en mobiliteit, tot het afslaan van eventuele "raids" en het kunnen voorzien in de wachtdiensten. Daartoe werd o.a. de titulatuur van CNTA gewijzigd in Commandant der Troepen op Aruba (CTA).
Bij order nr. 6 van 26 februari 1947 werden door de Commandant Landmacht Curaçao de 1e en 2e Compagnie Nederlandse Troepen Aruba opgeheven en samengevoegd tot de 1e Compagnie. Tevens werd het Commando "Troepencommandant Aruba" ingesteld. Als troepencommandant tevens commandant 1e Compagnie Infanterie Aruba, werd aangewezen de kapitein der Infanterie KL, W.P. Boerma.
De Troepencommandant Aruba (TCA) stond rechtstreeks onder de bevelen van de Commandant Landmacht Curacao, de latere Commandant Landmacht Nederlandse Antillen. De TCA was tevens Garnizoenscommandant Aruba.
In 1951 is de verdediging van de Nederlandse Antillen overgedragen aan de Koninklijke Marine.
Commandant Autodienst/Motordienst
De Autodienst Aruba veranderde op 2 februari 1047 van naam in Motordienst Aruba. De Motordienst was onder bevel gesteld van een zelfstandige Commandant Motordienst. De commandant werd Hoofd Motordienst Aruba genoemd. Hij was belast met de controle op het gebruik en het beheer van alle motorvoertuigen die bij de Motordienst op Aruba waren ingedeeld.
Troepencommandant Curaçao
Op 14 juni 1945 vaardigde de Gouverneur van Curaçao een proclamatie uit waarbij de Staat van Beleg werd opgeheven en vanaf 1 augustus werd een begin gemaakt met de demobilisatie van de Vrijwilligerskorpsen Curaçao en Aruba en de Schutterij.
De minister van Marine wenste zo spoedig mogelijk de AMC terug te trekken. Ook de minister van Overzeese Gebiedsdelen vond dat voor de handhaving van de AMC geen voldoende grond meer aanwezig was. De taak van hoogste militaire gezaghebber diende te worden uitgeoefend door een officier van de landmacht.
In afwachting van de definitieve opheffing bepaalde de AMC dat vanaf 1 februari 1947 alle landmachtaangelegenheden rechtstreeks behandeld zouden worden door de luitenant-kolonel van de Generale Staf F.H.W.C.J. van Dun als Commandant Landmacht Curaçao.
De Troepencommandant Curaçao stond rechtstreeks onder de bevelen van de Commandant Landmacht Curaçao, de latere Commandant Landmacht Nederlandse Antillen. De Troepencommandant Curaçao was tevens Garnizoenscommandant Curaçao.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
Overbrenging van een overheidsarchief

Inhoud en structuur van het archief

Selectie en vernietiging
Er heeft geen selectie voor vernietiging plaatsgevonden. Slechts enkele dubbele exemplaren zijn vernietigd. Het archief heeft bij de overdracht een omvang van 0,7 strekkende meter.
Verantwoording van de bewerking
De archieven van de Troepencommandant Aruba en Curaçao zijn als zodanig bij een inventarisatie van het depot bij het Centraal Archievendepot (CAD) aangetroffen. De archieven, hoewel behorende tot de landmacht, vormden een onderdeel van een door het toenmalige Instituut voor Maritieme Historie ingeleverde collectie archiefbescheiden betreffende de gebiedsdelen Curaçao en Suriname. Deze collectie werd in 1995 overgedragen aan het CAD. Gezien de omvang van de twee archiefjes is besloten deze in een plaatsingslijst te beschrijven.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Troepencommandant Aruba en Curaçao, nummer toegang 2.13.193, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Troepencomm. Aruba en Curaçao, 2.13.193, inv.nr. ...

Verwant materiaal

2.13.33, Inventaris van het archief van het Ministerie van Marine: (Militaire) instanties en Onderdelen in de Gebiedsdelen Curaçao en Suriname, 1934-1947.
Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar