Back to search results

2.14.34 Inventaris van archief van het Algemeen Rijksarchief, (1991) 1994-2002

Enter a search query
PreviousNext

Archief

Titel

2.14.34
Inventaris van archief van het Algemeen Rijksarchief, (1991) 1994-2002

Auteur

CAS 843

Versie

24-09-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2006 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Algemeen Rijksarchief [periode 1994-2002] / PIVOT
ARA / PIVOT

Periodisering

archiefvorming: 1994-2002
oudste stuk - jongste stuk: 1991-2002

Archiefbloknummer

O22000

Omvang

4074 inventarisnummer(s); 77,50 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Algemeen Rijksarchief Nationaal Archief, 1912-2002

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief van het Algemeen Rijksarchief loopt van 1991 tot 2002, en bestaat uit verschillende archieven van de verschillende afdelingen van het Algemeen Rijksarchief. Deze archieven zijn die van de Directie, de afdeling Bedrijfsvoering, de afdeling Relaties en Beheer, en de afdeling Publieksdiensten. Over het algemeen zijn de archieven van de afdelingen in de inventaris geordend in een sectie m.b.t. de algemene zaken van een afdeling, gevolgd door rubrieken aangaande de verschillende productiegroepen. Alleen het archief van de Directie vormt hierop een uitzondering.
De rubrieken die de productiegroepen vormen in de inventaris van dit archief, bestaan op hun beurt weer uit archiefstukken o.a. betreffende de organisatie, het budget, beleid, personeel, planning en control, taken en projecten, evenals stukken m.b.t. overleg en communicatie.
Het archief biedt een overzicht op de organisatie en de organisatorisch veranderingen die zijn opgetreden in de periode 1991-2002. De verschillende projecten en de dagelijkse praktijk van toen, evenals dat het archief inzicht geeft in het archiefwezen zoals bedreven op het voormalige ARA van rond de eeuwwisseling.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
In 1990 viel de Rijksarchiefdienst onder de Afdeling Culturele Zaken van het Ministerie van Welzijn, Volkshuisvesting en Cultuur.
De Algemene Rijksarchivaris was destijds prof. dr. F.C.J. Ketelaar.
Onder de Rijksarchiefdienst vallen:
  • Het Algemeen Rijksarchief
  • De Rijksarchiefschool
  • De Rijksarchieven in de provincies.
Het Algemeen Rijksarchief had in deze periode geen eigen directie of algemene rijksarchivaris. Wel hadden een aantal afdelingen een rijksarchivaris:
  • de Eerste Afdeling : rijksarchivaris dr. B.J. Slot (wnd)
  • de Tweede Afdeling: rijksarchivaris drs. E. van Laar
  • de Derde Afdeling: rijksarchivaris drs. F.J.M. Otten
In 1992 kreeg de Tweede Afdeling een nieuwe waarnemend rijksarchivaris: mw. drs. F. van Anrooy.
In 1994 ging de Rijksarchiefdienst, als gevolg van een politieke reorganisatie, over naar het Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschappen. De Rijksarchiefdienst viel, ook bij dit ministerie, onder de Afdeling Culturele Zaken.
Tevens kreeg het Algemeen Rijksarchief in dit jaar een eigen directeur: dr. I.E.A. Boomgaard en onderging een eigen reorganisatie. De Eerste, Tweede en Derde Afdeling werden opgeheven. Hier kwamen de volgende afdelingen voor in de plaats:
  • Afdeling Bedrijfsvoering, hoofd: mw. drs. A.,E.M. Groeneveld
  • Afdeling Archiefconservering, hoofd: G. de Bruin
  • Afdeling Bronverwerving en Toezicht, hoofd: drs. R.C. Hol
  • Afdeling Dienstverlening, hoofd: drs. M. Beekhuis
  • Centraal Register van Particuliere Archieven, hoofd: mw. drs. G.M.W. Ruitenberg
De nieuwe Archiefwet van 1995 zorgde voor een andere ontwikkeling. De archiefbescheiden van de Hoge Colleges van Staat en de ministeries moesten nu overgebracht worden wanneer ze 20 jaar oud of ouder waren. Naar aanleiding hiervan werd een projectgroep onder leiding van drs. R. Hol in het leven geroepen, die onderzocht welk systeem ervoor kon zorgen dat de archiefbescheiden inderdaad na 20 jaar overgebracht konden worden. Het Project Invoering Verkorting Overbrengings Termijn (PIVOT) kwam tot leven.
In 1997 werd dr. M.W. van Boven, algemene rijksarchivaris bij de Rijksarchiefdienst.
Tevens werd de Afdeling Centraal Register van Particuliere Archieven opgeheven en de Rijksarchiefdienst ging nu als een agentschap onder het Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschappen ressorteren.
In 1998 werd dr. M.W. van Boven, behalve algemene rijksarchivaris, ook wnd. directeur van het Algemeen Rijksarchief. In dit jaar onderging het Algemeen Rijksarchief weer een reorganisatie en kwam er als volgt uit te zien:
  • Stafafdeling Bedrijfsvoering, hoofd: mw. drs. A.E.M. Groeneveld
  • Stafafdeling Relatie en Beheer, hoofd: drs. A.G. de Vries
  • Stafafdeling Publieksdiensten, hoofd: dr. P.C. van Royen.
In 2001 viel het Algemeen Rijksarchief niet meer onder de Rijksarchiefdienst, maar onder de Rijksarchiefinspectie.
In 2002 werd het Algemeen Rijksarchief een zelfstandige dienst vallende onder de inspecties van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschappen. Ook werd er een naamsverandering doorgevoerd: vanaf dat moment werd het Algemeen Rijksarchief het Nationaal Archief.
De Archiefwet 1962 belastte de Rijksarchiefdienst met het toezicht op de aan de Hoge Colleges van Staat en de ministers opgedragen zorg voor de archiefbescheiden van de Hoge Colleges van Staat, de ministeries en de daaronder ressorterende rijksorganen. De archiefbescheiden van deze organen moesten uiterlijk wanneer ze 50 jaar oud zijn, in goede en geordende staat en ontdaan van vernietigbare stukken, worden overgebracht naar de Rijksarchiefdienst.
Een tweede taak van de Rijksarchiefdienst was, zoals de minister van Welzijn, Volksgezondheid & Cultuur het in zijn Nota Archiefbeleid (1985) omschreef: "de wezenlijke informatie over het niet-recente overheidshandelen, de te bewaren, te ordenen en toegankelijk te houden voor gebruik door de overheden, de recht- en bewijszoekende burgers, de wetenschap en de in cultuur geïnteresseerden in het algemeen"
Geschiedenis van het archiefbeheer
De omvang van het te bewaren archief bedraagt in totaal 97,5 meter, waarvan 75 meter reeds is overgedragen in mei 2005. De materiële verzorging is gedaan conform de afspraken in het project-convenant.
De verwerving van het archief
Het archiefblok is nog niet formeel overgebracht naar de algemene rijksarchiefbewaarplaats.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het te bewaren bestand bestaat uit verschillende dynamische archieven van de verschillende afdelingen van het Algemeen Rijksarchief. Afgescheiden hiervan zijn de Centrale Directie en de Concerndiensten.
Selectie en vernietiging
Omdat dit archief nog tot de dynamische fase behoort is besloten om hier niets uit te vernietigen. Wel is besloten om de dubbelen en de documentatie af te scheiden. De omvang hiervan bedraagt 83 dozen.
Verantwoording van de bewerking
De periode van dit archief loopt van 1991 tot en met 2002. Er zijn echter dossiers die de cesuurdatum overschrijden. In deze gevallen is gekeken naar het zwaartepunt. Ligt dit punt binnen de cesuurdatum, dan is het dossier opgenomen. Ligt het erbuiten dan is het dossier afgescheiden. De omvang van de afgescheiden dossiers bedraagt 61 dozen.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Te regelen na bewerking.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Algemeen Rijksarchief [periode 1994-2002] / PIVOT, nummer toegang 2.14.34, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, ARA / PIVOT, 2.14.34, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
De afdelingen Centrale Directie en de Concerndiensten zijn opgenomen in een aparte inventaris, nr. 2.14.71.

Inventories