Back to search results

2.19.158 Inventaris van het archief van de Stichting Nederlands Emigratiefonds, (1954) 1958-2001

Het archief bevat de neerslag van de Stichting Nederlands Emigratiefonds, die op aanvraag steun verleent aan Nederlandse emigranten in hun nieuwe vaderland. Deze steun betreft vooral instandhouding van de Nederlandse identiteit
Enter a search query
PreviousNext

Archief

Titel

2.19.158
Inventaris van het archief van de Stichting Nederlands Emigratiefonds, (1954) 1958-2001

Auteur

J.A.A. Bervoets

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2009 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Stichting Nederlands Emigratiefonds
Emigratiefonds

Periodisering

archiefvorming: 1958-2001
oudste stuk - jongste stuk: 1954-2001

Archiefbloknummer

I33

Omvang

; 76 inventarisnummer(s) 4,80 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Nederlands Emigratiefonds

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat de neerslag van de Stichting Nederlands Emigratiefonds, die op aanvraag steun verleent aan Nederlandse emigranten in hun nieuwe vaderland. Deze steun betreft vooral instandhouding van de Nederlandse identiteit

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
De Stichting Nederlands Emigratiefonds werd op 10 november 1958 opgericht ten overstaan van L.W.A. Duynstee, notaris in Den Haag. De akte werd bij volmacht ondertekend door de Regeringscommissaris van de Emigratie, die zitting in het bestuur had, waarin ook de voorzitters van de Raad voor de Emigratie, de Katholieke Centrale Emigratievereniging en de Christelijke Emigratie Centrale zitting hadden. Het Ministerie van Sociale Zaken had hierbij dus een enorme vinger in de pap; het legde namelijk de basis voor dit fonds door gelden over te dragen van een eigen stichting. Daarom had het ministerie het recht de voorzitter aan te wijzen en moest het Fonds jaarlijks zijn werkzaamheden en financiën door middel van een verslag bij het ministerie verantwoorden.
Het doel van de stichting was volgens de toen vastgestelde statuten "het ontwikkelen [...] en ondersteunen van landelijke, regionale of gewestelijke, plaatselijke dan wel andere activiteiten [...] van emigrantenverenigingen of -organisaties, personen en instellingen die hier te lande of in de immigratielanden culturele en/of andere belangen van emigranten behartigen." Hierbij ging het met name om particuliere financiële steun aan "speciale projecten" en "wetenschappelijke, publicistische en andere initiatieven". Ook werd de Olivier van Noort-medaille ingesteld, "een legpenning" voor wie "zich verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van de emigratie." In een werkplan, dat het volgend jaar werd verspreid om fondsen te werven, werden de doelstellingen van de vereniging toegelicht: Het fonds beoogde namelijk "de Nederlandse emigranten bij hun ingroeiing in de maatschappelijke samenleving der ontvangende landen te helpen het waardevolle 'eigene' te behouden, teneinde de Nederlandse inbreng zo groot en goed mogelijk te doen zijn".
In dit werkplan is sprake van de uitgave van een geïllustreerd boekwerk over Nederland, voorzieningen voor instandhouding van een Sint Nicolaasviering in den vreemde en beurzen voor studie over emigratie. Ook later wordt meegedeeld dat "alleen zaken in aanmerking komen, die betrekking hebben op de Nederlandse identiteit en op karakteristieke elementen van de Nederlandse cultuur." De bijdragen werden meestal gegeven aan organisaties van Nederlanders in het buitenland. Vanaf 1995 kon het fonds ook "individuele bijdragen" toekennen "in bijzondere gevallen van behoeftigheid."

Inhoud en structuur van het archief

Ordening van het archief
Het archief is een conglomeraat van eenheden die door verschillende bestuursleden lijken te zijn gevormd. In de pakken notulen, vergaderstukken en correspondentie bevinden zich verschillende ordeningssystemen, deels geagendeerd, deels van een rubriekenlijst voorzien. Dat geldt ook voor de projecten, die deels in dossiers zijn geordend, deels op jaar in rubrieken. De aangetroffen ordening binnen de eenheden is bij de beschrijving van deze toegang in stand gehouden.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Stichting Nederlands Emigratiefonds, nummer toegang 2.19.158, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Emigratiefonds, 2.19.158, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar