Back to search results

2.21.294 Inventaris van het archief van O. Damsté [levensjaren 1896-1973]; P.J. Damsté-Wind [1896-1987], (1890) 1911-1987

Enter a search query
PreviousNext

Archief

Titel

2.21.294
Inventaris van het archief van O. Damsté [levensjaren 1896-1973]; P.J. Damsté-Wind [1896-1987], (1890) 1911-1987

Auteur

I. Heidebrink

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1995 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Collectie 586 O. Damsté en P.J. Damsté-Wind
Damsté

Periodisering

archiefvorming: 1911-1987
oudste stuk - jongste stuk: 1890-1987

Archiefbloknummer

C20522

Omvang

; 77 inventarisnummer(s) 1,80 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Onno Damsté
Paula Johanna Wind
, (1896-1973), (1896-1987)

Samenvatting van de inhoud van het archief

Onno Damsté was evenals zijn echtgenote classicus, en werkzaam in het onderwijs. Hij promoveerde in 1922. In de periode 1922-1926 gaf hij les aan de Algemene Middelbare School te Bandung. Naast het leraarschap hield Damsté zich bezig met muziek; hij speelde cello en was in de dertiger jaren voorzitter van de Asser Muziekschool.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Damsté tezamen met ca. 1200 andere 'vooraanstaande' Nederlanders in 1942 door de bezetter in gijzeling genomen en overgebracht naar het Rooms-Katholieke seminarie Beekvliet te Sint-Michielsgestel.
Na de oorlog publiceerde hij samen met B. Jilderda het boek Nederland-Indonesië in de twintigste eeuw. Een beknopte behandeling van de ontwikkeling der staatkundige verhoudingen. De collectie papieren van het echtpaat Damsté-Wind bestaat voornamelijk uit correspondentie van persoonlijke aard uit de studententijd, de periode vlak voor en tijdens de verloving, het gezinsleven in Nederland en in Nederlandsch-Indië. Zeer uitgebreid is de briefwisseling van Onno Damsté met zijn vrouw, familieleden en vrienden gedurende zijn periode van gijzeling in Sint-Michielsgestel.
Toegevoegd is een uitgebreide verzameling glasnegatieven, negatieven en foto's gevoegd van het gezin en familie, het verblijf in Nederlands-Indië, reizen in Griekenland en andere landen.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Persoonlijk leven en ambtelijke loopbaan
Onno Damsté werd geboren op 19 december 1896 te Leiden als zoon van Prof. dr. P.H. Damsté en J.L.E. Jaeger ( Zie: Nederlands Patriciaat, jaargang 37. Den Haag 1951. ) . Zijn vader was in zijn studententijd een (internationaal) bekend roeisporter, werd daarna hoogleraar klassieke talen te Utrecht en publiceerde gedichten.
Onno Damsté was het tweede kind in een gezin met vijf kinderen. Zijn oudere zuster Anny ("Ann") Damsté trouwde in 1915 met W.P. Peletier. Na echtscheiding in 1936 hertrouwde ze in 1937 met de Schotse predikant D.F. Mackenzie en vestigde zich in Schotland. Zijn jongere broers waren Richard (gehuwd met B.E. Van Gister), Pieter Helbert (gehuwd met A.E.C. Prins Visser). Het jongste kind was Wilhelmina Anna Cornelia ("Puck") Damsté, gehuwd met de leraar klassieke talen H. Bolkestein.
Onno Damsté studeerde klassieke talen en huwde op 10 juli 1919 te Utrecht met de classica Paula Johanna Wind, geboren op 27 augustus 1896 in Groningen als dochter van Prof. dr. C.H. Wind en M.L.D. Meder. Paula Wind was in de periode 1914-1919 als lerares verbonden aan het gemeentelijk gymnasium te Amersfoort. Onno Damsté was eveneens werkzaam als leraar. Hij promoveerde in 1922. In de periode 1922-1926 gaf hij les aan de Algemene Middelbare School te Bandung. Naast het leraarschap hield Damsté zich bezig met muziek; hij speelde cello en was in de dertiger jaren voorzitter van de Asser Muziekschool.
Het echtpaar kreeg drie kinderen: Maria ("Maaike") werd geboren te Baarn en huwde in 1947 de predikant A.G. van Gilse, zoon van prof. P.H. Gerhard van Gilse. Sytske werd geboren te Bandoeng in 1922. Zij was getrouwd met ir. J. van Gijn. Pieter Helbert werd eveneens geboren te Bandoeng (1925). Hij werd arts en trouwde in 1959 met T. Terpstra.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Damsté tezamen met ca. 1200 andere 'vooraanstaande' Nederlanders in 1942 door de bezetter in gijzeling genomen en overgebracht naar het Rooms-Katholieke seminarie Beekvliet te Sint-Michielsgestel. Na de oorlog publiceerde hij samen met B. Jilderda het boek. Dr. Damsté en echtgenote overleden respectievelijk op 8 juni 1973 te De Meern en op 11 december 1987 te Vleuten. Nederland-Indonesië in de twintigste eeuw: een beknopte behandeling van de ontwikkeling der staatkundige verhoudingen (Groningen-Batavia 1947)
Geschiedenis van het archiefbeheer
De verwerving van het archief
Het archief is door schenking verworven.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
De collectie papieren van het echtpaat Damsté-Wind bestaat voornamelijk uit correspondentie van persoonlijke aard uit de studententijd, de periode vlak voor en tijdens de verloving, het gezinsleven in Nederland en in Nederlandsch-Indië.
Zeer uitgebreid is de briefwisseling van Onno Damsté met zijn vrouw, familieleden en vrienden gedurende zijn periode van gijzeling in Sint-Michielsgestel.
Toegevoegd is een uitgebreide verzameling glasnegatieven, negatieven en foto's van het gezin en familie, het verblijf in Nederlands-Indië, reizen in Griekenland en andere landen.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Collectie 586 O. Damsté en P.J. Damsté-Wind, nummer toegang 2.21.294, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Damsté, 2.21.294, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
Aanvullende gegevens over de gijzelingsperiode zijn te vinden in het archief van de in 1988 opgerichte stichting oud-gijzelaars (Haaren en Beekvliet) dat bewaard wordt bij het rijksarchief in Noord-Brabant. Bij dit archief zijn tevens archivalia van 24 ex-gijzelaars gedeponeerd.
Publicaties Gedenkboek Gijzelaarskamp Beekvliet Sint-Michielsgestel (Schiedam ca. 1947) Madelon de Keizer, De gijzelaars van Sint-Michielsgestel: Een eliteberaad in oorlogstijd (Alphen a/d Rijn 1979)