Back to search results

2.11.86 Inventaris van het archief van de Directie Wetenschap en Kennisoverdracht en voorgangers van het ministerie van LNV, 1984-1999

Het archief bevat dossiers betreffende de ontwikkeling en uitvoering van kennis-, onderwijs- en innovatiebeleid op het gebied van de landbouw.
Enter a search query
PreviousNext

Archief

Titel

2.11.86
Inventaris van het archief van de Directie Wetenschap en Kennisoverdracht en voorgangers van het ministerie van LNV, 1984-1999

Auteur

PWAA

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2008 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij: Directie Wetenschap en Kennisoverdracht
LNV / Directie Wetenschap

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1984-1999

Archiefbloknummer

L49

Omvang

; 196 inventarisnummer(s) 3,70 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten. Geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij / Directie Wetenschap en Technologie Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij / Directie Wetenschap en Kennisoverdracht, , 1989-1995, , 1995-2003

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat dossiers betreffende de ontwikkeling en uitvoering van kennis-, onderwijs- en innovatiebeleid op het gebied van de landbouw.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
In de geschiedenis van het Nederlandse onderwijs en van de Nederlandse landbouw heeft men steeds getwijfeld over de organisatorische positie van het agrarisch onderwijs. Moest het agrarisch onderwijs onder het ministerie van "Landbouw" worden geplaatst of onder het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW)? Telkens kwam men tot de conclusie dat het ministerie van Landbouw de enige plek was van waaruit het agrarisch onderwijs kan worden aangestuurd. De minister van Landbouw was belast met de zorg voor het agrarisch onderwijs zoals deze ingevolge de grondwet in onderwijswetten is vastgelegd. Het ambtelijk apparaat waar de minister over beschikt om zijn taken op dit gebied uit te voeren, bestond uit het Directoraat-Generaal van de Landbouw en Voedselvoorziening, de Directie Landbouwonderwijs en de onder deze directie ressorterende Inspectie van het Landbouwonderwijs.
De Directie Landbouwonderwijs had als hoofdtaken: beleidsvorming, bekostiging van de instellingen voor agrarisch onderwijs en bewaking van het beleid door o.a. financiële controle op de besteding van de rijksbijdrage. De aanbevelingen van de (door het ministerie van OCW) ingestelde commissie Wagner (1983) vormden de impuls tot krachtige stimulering van het beroepsonderwijs. De ministers van OCW en van Landbouw, alsmede vertegenwoordigers van het onderwijsveld en het bedrijfsleven, kwamen via overleg over dit rapport tot de volgende voorstellen: bevordering van de leerlingeninstroom in het leerlingwezen, het tot stand brengen van beroepsprofielen omdat élke leerling het recht had op een beroepskwalificatie en het aanbrengen van een overlegstructuur van overheid, onderwijsveld en bedrijfsleven. De basis hiervoor werd gevormd door de Wet Sectorvorming en vernieuwing middelbaar beroepsonderwijs (SVM 1990).
Als gevolg hiervan werd in 1992 op grond van een gemeenschappelijk voorstel van organisaties van onderwijs en bedrijfsleven "de kwalificatiestructuur voor het agrarisch voortgezet onderwijs" vastgesteld. Het kwalificatiestelsel is een geheel van diploma's, certificaten en eindtermen. Het stelsel kan worden gezien als een inhoudelijke beschrijving van het complete voortgezet agrarisch onderwijs, omdat het voor elk beroep, voor verdere studie of ander maatschappelijk functioneren, de vereiste kennis, vaardigheden en attitudes omschrijft.
Aan het begin van de jaren negentig werd bij het ministerie van Landbouw gekozen voor een scheiding van beleid en uitvoering. Een organisatorische vernieuwing bewerkstelligde de minister van Landbouw door de directe betrokkenheid van het ministerie bij de uitvoering van het agrarisch onderwijs te verminderen, door een grotere omvang van de onderwijsinstellingen te stimuleren en een grotere bestuurlijke autonomie aan de instellingen te verlenen.
Voorgangers van de Directie Wetenschap en Kennisoverdracht (DWK) waren Directie Landbouwonderwijs (DLO, ingesteld in 1957) en Directie Wetenschap en Technologie (DWT opgericht in 1989). Beiden zijn in 1995 gefuseerd tot DWK. Sinds 2005 vormen DWK en het Expertisecentrum LNV (die buiten deze toegang valt) de Directie Kennis.
DWT had als taken het verrichten van studies, het ontwikkelen van beleid inzake onderzoek en technologie in de landbouw, voeren van nationaal en internationaal overleg en beheren van het onderzoeksbudget. DWK had als taken bijdragen aan kennisbeleidsprocessen, ondersteunen van andere delen van het ministerie bij hun kennistaken, het vernieuwen van de kennisinfrastructuur en hervormen van het landbouwonderwijs.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het archief van DWK is niet meer compleet, aangezien er al eerder archiefbescheiden zijn vernietigd. Deze vernietigingen zijn uitgevoerd door de zorgdrager en hebben plaatsgevonden in de jaren 1995, 1997, 2004 en 2006 op grond van ministeriële vernietigingslijsten. De vernietigde dossiers betroffen financiële en facilitaire zaken. Hiermee is de neerslag van de hoofdtaken van DWK en haar voorgangers op het gebied van landbouwonderwijs en kennis wel aanwezig. In archieven die in bewerking zijn bij de CAS bevindt zich aanverwant materiaal dat vooraf gaat aan dit archiefblok. Dit materiaal is afkomstig van voorgangers van DWK.
Verwerving van het archief
Het archief is in 2008 door het ministerie van LNV overgebracht naar het Nationaal Archief, krachtens artikel 12 van de Archiefwet 1995
Overbrenging van een overheidsarchief

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
DWK en haar voorgangers hadden als taak: ontwikkeling en uitvoering van algemeen kennis-, onderwijs- en innovatiebeleid en controle hierop. De aard van het archief is zowel beleidsvormend als uitvoerend.
Lijst met afkortingen:
ABTB
Aartsdiocesane Rooms-Katholieke Boeren- en Tuindersbond
AOC
Agrarisch Opleidingscentrum
COVP
Centrum voor voor Onderzoek en Voorlichting voor de Pluimveehouderij
DLO
Directie Landbouwonderwijs
DWK
Directie Wetenschap en Kennisoverdracht
DWT
Directie Wetenschap en Technologie
IVO
Instituut voor Veeteeltkundig Onderzoek
IVVO
Instituut voor Veevoedingsonderzoek
LNV
Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij
LUW
Landbouwuniversiteit Wageningen
SHAO
Stichting Samenwerking Hoger Agrarisch Onderwijs
VLO
Voortgezet Landbouwonderwijs
Selectie en vernietiging
Selectie heeft op dossierniveau plaatsgevonden aan de hand van de volgende selectielijsten:
  • BSD 26 Agrarisch Onderwijs (Stcr. 22/1999);
  • BSD 80 Agrarische handelspolitiek en exportbevordering (Stcr. 224/2000);
  • BSD 92 Overheidsinformatievoorziening (Stcr. 202/2003);
  • BSD 143 Organisatie van de rijksoverheid (Stcr.245/2005);
  • BSD 157 Landbouwkwaliteit en voedselveiligheid (Stcr. 95/2007);
  • BSD 158 Landbouwstructuurbeleid (Stcr. 60/2008);
Dit archief bevat geen bescheiden die bewaard worden op grond van de hardheidsclausule art. 5 lid e van het Archiefbesluit. Ook is er geen Historisch Maatschappelijke Analyse op deze beleidsterreinen uitgevoerd.
Aanvullingen
Voor dit archief worden geen aanvullingen verwacht
Verantwoording van de bewerking
Het archief is op 15 januari 2008 door de zorgdrager overgedragen aan PWAA. Bij aanvang van de bewerking bedroeg de omvang van het archief 50 meter en besloeg de periode 1989-2003. De dossiers bevatten geen nietjes, zippels, plakband, of andere weekmakers. De dossiers zijn verpakt in zuurvrije omslagen. De omvang van het archief na bewerking is 4,125 meter en beslaat de periode 1984-1999.
Alle stukken zijn van nietjes, plakband en overige hechtmiddelen ontdaan en verpakt in zuurvrije omslagen en zuurvrije archiefdozen. Ze zijn daarna genummerd volgens de inventaris. De omslagen en dozen zijn voorzien van etiketten. Van de te vernietigen stukken zijn vernietigingslijsten opgesteld en deze zijn aan het ministerie van LNV overgedragen.
Ordening van het archief
Het archief van DWK is geordend op taken van de directie.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. er zijn geen beperkingen krachtens auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij: Directie Wetenschap en Kennisoverdracht, nummer toegang 2.11.86, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, LNV / Directie Wetenschap, 2.11.86, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
Bij het Nationaal Archief zijn twee archieven van de Directie Landbouwonderwijs beschikbaar:
  • Toegang nummer 2.11.35, Het archief van het Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening: Directie landbouwonderwijs en taakvoorgangers, (1881) 1898-1957
  • Toegang nummer 2.11.56, Het archief van het Ministerie van Landbouw en Visserij: Directie Landbouwonderwijs, 1957-1979.