Back to search results

1.02.02 Inventaris van het archief van G. Hamel Bruijnincx [levensjaren 1616-1691]: Gezant in het Duitse Rijk, 1660-1686

Gerard Hamel Bruijnincx (1616-1691) was diplomaat in Duitsland tussen 1659 en 1690. Het archief bevat hoofdzakelijk zijn correspondentie met de Staten-Generaal en met diverse hoogwaardigheidsbekleders. Verder zijn er stukken over Zevenburgen en de tol op de Elbe.
Enter a search query
PreviousNext

Archief

Titel

1.02.02
Inventaris van het archief van G. Hamel Bruijnincx [levensjaren 1616-1691]: Gezant in het Duitse Rijk, 1660-1686

Auteur

Th.H.P.M. Thomassen

Versie

01-05-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1994 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Gerard Hamel Bruijnincx
Hamel Bruijnincx

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1660-1686

Archiefbloknummer

1285

Omvang

; 13 inventarisnummer(s) 0,60 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale gedrukte documenten en stukken geschreven in het gotische cursiefschrift, met name in de oud-Hollandse klerkencursief.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Hamel Bruijnincx, Gerard
, (1616-1691)

Samenvatting van de inhoud van het archief

Gerard Hamel Bruijnincx (1616-1691) was diplomaat in Duitsland tussen 1659 en 1690. Het archief bevat hoofdzakelijk zijn correspondentie met de Staten-Generaal en met diverse hoogwaardigheidsbekleders. Verder zijn er stukken over Zevenburgen en de tol op de Elbe.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Gerard Hamel Bruijnincx leefde van 1616 tot 1691 en was gezant van de Staten-Generaal in het Duitse Rijk tussen 1659 en 1690. Van 1659 tot 1666 resideerde hij in Keulen als agent bij de keurvorst en vervulde hij bijzondere missies naar de Rijksdag in Regensburg en naar de keizer in Wenen. Vervolgens resideerde hij in Regensburg (1666-1668) en Frankfurt (1668-1669), waarna hij twintig jaar lang (1670-1690) de Staten-Generaal bij de Duitse keizer vertegenwoordigde.
Het archief bestaat uit restanten en afgedwaalde stukken van wat een veel groter archief geweest moet zijn. Onder de stukken bevinden zich onder andere resoluties, retroacta en ingekomen stukken van de Staten-Generaal.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Het oorspronkelijke gezantschapsarchief is natuurlijk veel groter geweest dan de schamele zeventig centimeters die hier zijn beschreven. Dat blijkt ook uit de registratietekens die Hamel Bruynincx op de stukken heeft aangebracht. Ze zijn er in drie soorten. Er is een letter-cijfer-combinatie voor de banden die met A1 zal zijn begonnen en waarvan P 5, JJ 15, PP 7-10 en PP 12 bewaard zijn gebleven. Er is een doorlopende nummering voor de bundels die in ieder geval tot 56 heeft gelopen. En voor de losse stukken zijn, behalve een notehouten "schuijflaij", minstens twee loketkasten beschikbaar geweest. Het gaat in deze inventaris dus om wat restanten of afgedwaalde stukken.
Hoe deze stukken in Den Haag zijn terechtgekomen is niet bekend. Er zijn twee mogelijkheden: ze zijn meegenomen in 1690 door de gezant zelf of in 1701 door zijn collega en opvolger Van Heemskerck. De laatste mogelijkheid lijkt mij de meest waarschijnlijke.
De hier beschreven stukken waren (blijkens het verhuisnummer op inv. nr. 1) al op het Rijksarchief vóór de verhuizing naar het Plein in 1854 en dus ook vóór de overdracht van de legatiearchieven later dat jaar.
Vóór hun recentelijke hereniging hebben de stukken op het Rijksarchief de wildste omzwervingen gemaakt; een verwijzing naar de concordans volstaat. De degelijke banden van inv. nrs. 2, 3, 5, 6 en 7 zijn eerst na overbrenging naar het Rijksarchief aangebracht.
De verwerving van het archief
De rechtstitel is (nog) onbekend.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Coenraad van Heemskerck heeft in de periode waarin Gerard Hamel Bruynincx in Wenen resideerde drie maal een bijzondere missie naar de keizer vervuld, namelijk in 1673, in 1673-1675 en vanaf 1690. Beide gezanten werkten in die jaren nauw samen, waarbij Van Heemskerck als hogere in rang de leiding had. Veel van de stukken die zij schreven werden door beiden ondertekend; veel stukken die zij ontvingen waren aan hen beiden gericht. Na het vertrek van Hamel Bruynincx uit Wenen in september 1690 werden de zaken die door hem nog niet waren afgedaan, in het bijzonder de zaak van de Elbetol bij Glückstadt en de Zevenburgse kwestie, door Van Heemskerck overgenomen. De stukken die hier zijn beschreven dateren bijna allemaal uit de jaren waarin beide gezanten nauw samenwerkten of hebben betrekking op zaken waarvan de behandeling later door Van Heemskerck is overgenomen.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Gerard Hamel Bruijnincx, nummer toegang 1.02.02, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Hamel Bruijnincx, 1.02.02, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
Er is een nauwe relatie met de archieven van Coenraad van Heemskerck, die driemaal een bijzondere missie naar de keizer vervulde. Een afschrift van inv. nr. 4 bevindt zich onder de van Van Heemskerck afkomstige stukken in de collectie Teding van Berkhout (toegang 1.10.79); een door Hamel Bruynincx vervaardigd afschrift van een decreet van Ferdinand III in het archief Van Heemskerck (toegang 1.02.01).
Verbaal Van Hamel Bruynincx in het archief van de Staten-Generaal
8583.Deductie wegens de zaak van de Hongaarse predikanten, beschuldigd van rebellie, overgezonden door Gerard Hamel Bruynincx, resident van de Staten-Generaal in Wenen, 1676.
1 deel.
(Exh. St. Gen. 25 jan. 1676).
Literatuur J.C.H. de Pater, " De eerste gezant der Nederlandsche Republiek te Weenen ", Bijdragen Vad. Geschiedenis, 6e reeks III (1926), pp 85-128. Weensche gezantschapsarchieven van 1670 tot 1720 , G. von Antal en J.C.H. de Pater ed., dl. I, 1670-1697, ('s-Gravenhage, 1929), Inleiding. Theo Thomassen, Inventaris van het archief van Coenraad van Heemskerck, gezant bij de Keizer, in Turkije en in Frankrijk 1672-1701 , (Den Haag, 1982), Inleiding.

Bijlagen

Index op de namen van correspondenten voorkomende in de inv. nrs. 3-5 (In 1967 vervaardigd door O. Schutte en in 1982 aangepast aan de nieuwe nummering.)
Staten-Generaal
3-5
Griffier der Staten-Generaal mr. Casper Fagel
3
Griffier der Staten-Generaal mr. Hendrick Fagel
3-5
Raad van State
3
4
Coenraad van Beuningen, buitengewoon ambassadeur in Engeland
5
Jacob van Borssele van der Hooghe, heer van Geldermalsen, buitengewoon gedeputeerde naar Brunswijk-Lüneburg-Calenberg
4
5
Theodor Brasser, buitengewoon gedeputeerde naar Brunswijk-Lüneburg-Celle
4
Leopold I keizer van Duitsland
3
5
Johann Paul Hocher baron von Hohenkrähn, Oostenrijks hofkanselier
4
Coenraad van Heemskerck, buitengewoon gezant naar de keizer
4
5
mr. Casper Fagel, raadpensionaris van Holland
3-5
Staten van Holland
3
Damian Harthart von der Leyen, keurvorst-aartsbisschop van Mainz
5
Heinrich Franz graaf von Mansfelt, vorst von Fondi, keizerlijk maarschalk
5
Franz Arnold baron von Metternich, scholaster te Mainz
5
Willem III prins van Oranje en Nassau
4
5
Godert Adriaan baron van Reede, vrijheer van Amerongen
3
Daniel van Wijngaerden, buitengewoon ambassadeur naar Denemarken
4