Back to search results

2.17.12 Inventaris van het archief van de Raad voor het Milieubeheer, 1993-1996

Enter a search query
PreviousNext

Archief

Titel

2.17.12
Inventaris van het archief van de Raad voor het Milieubeheer, 1993-1996

Auteur

A.J.L. van der Hoek

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
1999 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer: Raad voor het Milieubeheer
VROM / Raad voor het Milieubeheer

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1993-1996

Archiefbloknummer

V9

Omvang

; 166 inventarisnummer(s) 1,30 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het Nederlands

Soort archiefmateriaal

Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Raad voor het Milieubeheer

Samenvatting van de inhoud van het archief

De Raad voor het Milieubeheer (RMB) is in 1993 opgericht als opvolger van de Centrale Raad voor de Milieuhygiëne (CRMH). De kerntaak van de RMB was het uitvoeren van onderzoek en uitbrengen van advies op het gebied van milieubeheer. Het archief bevat neerslag voortgekomen uit de organisatie en taken van de RMB, als uitgebrachte en niet-uitgebrachte adviezen en publicaties van onderzoeken.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Bij een wijziging van de Wet Milieubeheer in 1993 werd de Raad voor het Milieubeheer (RMB) ingesteld (1). Deze raad verving de Centrale Raad Milieubeheer (CRM), die van maart tot juni 1993 had bestaan als opvolger van de Centrale Raad voor de Milieuhygiëne (CRMH). Deze laatste had gefunctioneerd vanaf mei 1981 tot maart 1993 en had tot taak om op verzoek of eigen initiatief adviezen uit te brengen over de milieuwetten en regelingen voor het milieubeheer in detail. Deze CRMH was in 1981 ingesteld door een samenvoeging van de Voorlopige Centrale Raad voor de Milieuhygiëne en de Raad voor de Luchtverontreiniging, welke ressorteerden onder het Ministerie van Volksgezondheid en Milieuhygiëne. De CRMH viel na 1982 onder het toen ingestelde Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM).
De Raad voor het Milieubeheer kreeg dezelfde taken als de CRMH. Op 9 juni 1993 had de installatie van de RMB plaats door Minister J.G.M. Alders. Deze bijeenkomst betrof een studiedag over "Milieubeleid en een veranderende overheid", waarbij tevens afscheid werd genomen van de Centrale Raad Milieubeheer. Deze bijeenkomst had plaats in het gebouw van de Eerste Kamer aan het Binnenhof te Den Haag.
De RMB kende net als zijn voorlopers een Plenaire Raad en een Presidium. De taak van het Presidium was de voorbereiding van het werk voor de Raad, zoals de voorbespreking van de te behandelen onderwerpen in de plenaire vergadering.
Voor de voorbereiding van een uit te brengen advies stelde de Raad vaak een project-groep in. Deze verrichtte onderzoek op dit terrein en vergaderde hierover. Hierbij werd het ontwerpadvies opgesteld, dat door de Raad in plenaire vergadering werd behandeld. Daarna bracht de Plenaire Raad dit als advies aan de Minister uit.
Ook had er een Stafoverleg plaats. Hierin werden de dagelijkse werkzaamheden van de Raad besproken. Deze Staf bestond uit enkele leden van de Raad.
Enkele externe deskundigen verrichtten onderzoeken op het gebied van milieu, waaronder de studie "vergroening van het belastingstelsel" in 1996. In 1993 bracht de Raad de publicatie "Milieu van jaar tot jaar" uit, welke handelde over het milieubeleid in de afgelopen twintig jaar.
De Centrale Raad voor de Milieuhygiëne had eind 1987 de Commissie Lange Termijn Milieubeleid (CTLM) ingesteld. Deze commissie had tot taak het voorbereiden van wetenschappelijk gedocumenteerde adviezen over lange termijnontwikkelingen, die van invloed kunnen zijn op het milieu en tevens over de wijze waarop het milieubeleid op ontwikkelingen zou dienen te reageren. Het organisatorisch kader voor deze adviezen was voorbereid door de commissie Commissie Lange Termijnontwikkelingen Milieubeleid (CLAT), welke in 1984 advies uitbracht (zie inventaris Commissie Lange Termijnontwikkelingen Milieubeleid).
Adviesaanvragen betreffende ontwerpbesluiten werden met het oog op de korte termijn niet gehonoreerd. Een dergelijk advies zou weinig meer dan een pamflettekst opgeleverd hebben. De aandacht ging uit naar adviezen met een bredere strekking (zie inventaris nrs. 6-7).
In 1990 had de commissie het eerste boek: "Denkbeelden voor de 21e eeuw" uitgebracht. In de periode dat de Raad voor het Milieubeheer bestond, bracht de commissie eind 1993 het tweede boek: "Denkbeelden voor de 21e eeuw" uit (2). Dit onderwerp is daarna in de plenaire vergaderingen besproken. Naast deze RMB kende het Ministerie van VROM nog twee adviesraden namelijk: de Raad voor de Volkshuisvesting (RAVO) (3) en de Raad voor de Ruimtelijke Ordening (RARO) (4). Met deze raden heeft de Raad enkele adviezen gezamenlijk uitgebracht. Ook verleende de Raad wel medewerking aan deze raden bij uit te brengen adviezen, bijv. d.m.v. gezamenlijke voorbereidingscommissies.
De samenwerking van deze raden was geregeld in de Herzieningswet Adviesstelsel (Stcrt. 1996 /377), waarin de herstructurering van de adviesorganen was uitgewerkt.
Door de komst van deze wet gingen de raden steeds meer samenwerken, waardoor op 1 augustus 1994 de secretariaten werden samengevoegd tot één gemeenschappelijk ondersteunend bureau, het bureau Secretariaten Adviesraden. Dit bureau ressorteerde onder de Centrale Sector van het Ministerie van VROM.
Het secretariaat was aanvankelijk gehuisvest in een gebouw aan het Prinses Margriet-plantsoen te Den Haag, maar sinds juli 1994 in het gebouw aan het Willem Witsen-plein te Den Haag.
In 1994 had de raad advies over de Herzieningswet, bijgenaamd de Woestijnwet, uitgebracht, waarin de voorzieningen bij afschaffing van de adviesraden geregeld waren. Ingevolge deze Wet, welke op 1 januari 1997 in werking trad, werden de drie raden toen samengevoegd tot de VROM-Raad, zodat de afzonderlijke raden werden ontbonden. Op 28 november 1996 had het slotcongres van de raad plaats in het Grafelijk Zalencomplex aan het Binnenhof. Voor de voorbereiding van dit congres was de Stuurgroep Eindactiviteiten Raad ingesteld.
Samenstelling van de Raad voor het Milieubeheer in 1993
  • E.H.T.M. Nijpels, Burgemeester van Breda.
  • Dr. P. Horchner,
  • Mevr. J. Crince-van der Tol.
Leden: vertegenwoordigend:
A.J.M. van den Biggelaar Stichting Natuur en Milieu.
ir. G.H. Bontius EnergieNed.
ir. J. Gerritsen Landbouwschap.
ir. J.J. de Graeff Bureau Milieu en Ruimtelijke Ordening van de Vereniging VNO-NCW (Verbond van Nederlandse Ondernemingen).
mw. ir. P.C. Ket Vervoersbond FNV.
mw M. Salet Gemeente 's-Gravendeel.
ir. M.RH. Schuttelaar Consumentenbond.
mr. F.M.J. Steijvers Provincie Friesland.
ir. E.H. baron van Tuyl van Serooskerken Hoogheemraadschap van Rijnland.
drs. T.J. Warms Vereniging Milieudefensie.
Voorbereidingscommissies, Project-, Stuur- en Werkgroepen
  • Gezamenlijke RARO/RMB-Commissie Milieu en Ruimte
  • Gezamenlijke RARO/RMB-Commissie, welke is ingesteld voor de medewerking aan het RARO-advies ten behoeve van de herziening van de PKB-Vinex
  • Projectgroep Biodiversiteit
  • Projectgroep De Distance-To Targetmethode (DTT-methode)
  • Projectgroep Draagvlak
  • Projectgroep Duurzame Consumptie
  • Projectgroep Ecologisering Belastingstelsel
  • Projectgroep Lange Termijn Milieubeleid
  • Projectgroep Luchtvaart en Milieu
  • Projectgroep Milieubeleidsanalyse
  • Projectgroep OESO (Organisatie Samenwerking en Ontwikkeling)
  • Projectgroep Optimalisering
  • Projectgroep Sociale Dilemma's
  • Stuurgroep Eindactiviteiten
  • Werkgroep Vergroening van het Belastingstelsel
Geschiedenis van het archiefbeheer
De Raad voor het Milieubeheer werd ingesteld in 1993 en ontbonden in 1996. Gedurende die periode is er door het secretariaat een archief gevormd. De stukken waren rubrieksgewijs en chronologisch geordend. Elk stuk werd bij binnenkomst voorzien van een registratiekenmerk. Van de stukken was geen inventaris aanwezig.
Na ontbinding van de RMB zijn de stukken in 1998 overgedragen aan de Dienst Documentaire Informatie, Semi-Statisch Archief van het Ministerie van Volkshuis-vesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer te Den Haag.
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Verantwoording van de bewerking
De bewerking van het archief had plaats gedurende de periode maart-juli 1999 en de inventaris kwam in augustus gereed. De omvang van het archief bedroeg vóór de bewerking 1,5 meter en na de bewerking 1 meter, hetgeen neerkomt op een vernietiging van 1/3 deel. Vernietigd zijn de dubbele exemplaren en de bescheiden van eenvoudige aard, waaronder aanbiedingsbrieven en stukken ter kennisname. Deze stukken zijn vernietigd op basis van de vernietigingslijst VROM, onderdeel Bedrijfsvoering, vastgesteld bij Besluit van Minister WVC van 4 november 1993 nr. A.93.934 gepubliceerd in de Staatscourant van 21 december 1993 nr.445.
De notulen van het Presidium zijn niet aangetroffen. Kennelijk zijn deze nooit opgemaakt omdat uit de agenda's blijkt dat ze niet in de vergaderingen werden behandeld. Van het Stafoverleg zijn de notulen en agenda's over 1994 niet aangetroffen en dit geldt ook voor enkele notulen en agenda's uit 1995 en 1996.
Van de plenaire notulen is een exemplaar niet aangetroffen. Ook zijn er van enkele projectgroepen geen notulen en agenda's aangetroffen, zoals bij de Projectgroep Joint Implementation, de Projectgroep Milieugebruiksruimte, de Projectgroep dtt-methode en de Projectgroep Lange Termijn Milieubeleid. Deze projectgroep was een voortzetting van de CRMH-Commissie Lange Termijn Milieubeleid en bracht eind 1993 haar tweede rapport uit. Van de Projectgroep Biodiversiteit is slechts één agenda aangetroffen.
Na de bewerking zijn de bescheiden ingedeeld in enerzijds stukken betreffende het organisme, omvattende de instelling, samenstelling en werkwijze van de Raad zoals notulen, agenda's en vergaderstukken en anderzijds stukken betreffende de taak, omvattende de adviezen en verslagen van onderzoeken, welke door de Raad of externe instelling zijn verricht.
De adviezen omvatten notulen, agenda's en vergaderstukken van een voorbereidende projectgroep en het uitgebrachte advies met één of meer bijlagen. Deze bijlagen bevatten meestal de adviesaanvraag door de Minister.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer: Raad voor het Milieubeheer, nummer toegang 2.17.12, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, VROM / Raad voor het Milieubeheer, 2.17.12, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Leden:vertegenwoordigend:

Inventories