Back to search results

4.OCVW Plaatsingslijst van de collectie tekeningen van verdedigingswerken behorend tot het archief van het Ministerie van Defensie, 1745-1952

Enter a search query
PreviousNext

Archief

Titel

4.OCVW
Plaatsingslijst van de collectie tekeningen van verdedigingswerken behorend tot het archief van het Ministerie van Defensie, 1745-1952

Auteur

E. van Heugten, R. van Velden

Versie

24-05-2021

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2001 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Oorlog: Collectie Tekeningen van Verdedigingswerken
Defensie / Tekeningen Verdedigingswerken

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1745-1952

Archiefbloknummer

OCVW

Omvang

831 inventarisnummer(s)

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het. Een klein gedeelte is gesteld in het.
Nederlands
Duits

Soort archiefmateriaal

Het archief bevat kaarten en tekeningen, gedrukt in manuscript.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Genie / 2e commandement Genie / 2e commandement EAI Genie / 6e Stelling Genie / 7e Stelling Ministerie van Oorlog / Ve Afdeling Genie

Samenvatting van de inhoud van het archief

De collectie tekeningen van Verdedigingswerken bevat hoofdzakelijk technische tekeningen van fortificaties, wegen en militaire gebouwen in de provincies Noord- en Zuid-Holland en Utrecht die deel zijn van de Stelling Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het zwaartepunt ligt op tekeningen van forten, kazernes en stellingen in en rondom Amsterdam, tekeningen van gebouwen van de vesting Naarden en tekeningen van het kasteel Woerden met de omliggende gebouwen.
De beschrijvingen zijn op plaatsnaam gegroepeerd.

Archiefvorming

Geschiedenis van het archiefbeheer
In 1994 werd het Centraal Archievendepot (CAD) erop geattendeerd dat zich in de Kolonel Sixkazerne te Amsterdam een collectie historische archiefbescheiden zou bevinden. Uit contact met de beheerder, namens de Directeur Noord-Holland van de Dienst Gebouwen, Werken & Terreinen (DGW&T), werd inzicht verkregen in de samenstelling en aangegeven dat de collectie bij de voorgenomen sluiting van de kazerne kon worden overgedragen aan het CAD. Dit voornemen werd echter steeds opgeschort.
De collectie, waarvan de in deze plaatsingslijst beschreven tekeningen deel uit maken, is waarschijnlijk ontstaan door de behoefte aan een verzamelpunt binnen de genoemde directie voor het bijeenbrengen van historische stukken. De beheerder coördineerde bij het opheffen, verplaatsen van diensten en het sluiten van gebouwen ten einde dergelijke stukken veilig te stellen. De kern van de collectie wordt gevormd door archivalia van de werken die deel uit maakten van de Stelling van Amsterdam.
Uiteindelijk werd met instemming van de directeur West Nederland DGW&T de gehele collectie begin 2001 overgeplaatst naar het Centraal Archievendepot te Rijswijk.
Bij de overdracht werd een plaatsingslijst meegeleverd. Deze had echter zijn waarde grotendeels verloren, aangezien de ordening en rangschikking van deze lijst was gebaseerd op en verwees naar kasten en laden in van inventarisnummers.
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Een groot deel van de tekeningen zijn van (onderdelen van) forten, batterijen, sluizen enzovoorts, die een onderdeel waren van de Stelling van Amsterdam of de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
De eerste 2 pagina's bevatten een opsomming van de tekeningen waarvan de waar het betreffende object zich bevindt niet meer met volledige zekerheid was te bepalen.
Verantwoording van de bewerking
In het Centraal Archievendepot te Rijswijk werd het geheel omgepakt volgens de Normen goede en geordende staat en ontsloten middels voorliggende plaatsingslijst.
Stukken welke zijn opgemaakt na 1952 - het jaar van oprichting van de dienst werken gebouwen en terreinen - zijn afgescheiden van deze collectie en zullen worden teruggeplaatst in de archieven van de dienst werken, gebouwen en terreinen.
De tekeningen zijn gerangschikt primair op plaats, secundair op jaartal.
In de access database waarin de plaatsingslijst is opgemaakt, zijn nog meer gegevens opgenomen. Voor de overzichtelijkheid zijn niet alle gegevens in de plaatsingslijst opgenomen: de schaal waarin de tekening is opgemaakt, informatie inzake de materiële staat, de archiefvormer en andere zaken.
De registers welke deel uitmaken van de collectie zullen in een afzonderlijke plaatsingslijst worden ontsloten. De documentatie zal worden overgedragen de sectie militaire geschiedenis.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Oorlog: Collectie Tekeningen van Verdedigingswerken, nummer toegang 4.OCVW, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Defensie / Tekeningen Verdedigingswerken, 4.OCVW, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar